Kladuškim privrednicima oko 500.000 KM od Ministarstva privrede USK-a

asd
Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona nedavno je utvrdilo konačne rang liste korisnika sredstava koji su aplicirali na Javni poziv za podršku subjektima male privrede za 2021. godinu. Potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava Ministarstva privrede upriličeno je u srijedu, 15. septembra u Velikoj Kladuši čiji privrednici će, njih 26, ovim Javnim pozivom dobiti oko pola miliona maraka.

Ministrica privrede USK-a, Samra Mehić, izrazila je zadovoljstvo sa okončanim Javnim pozivom u kojem je Velika Kladuše zauzela treće mjesto shodno dodijeljenim finansijskim sredstvima i smatra da će privrednicima ovi iznosi uveliko pomoći u daljem radu i poslovanju, naročito u otežanim uslovima prouzrokovanim pandemijom COVID-19. Maksimalni iznos sredstava za privredno lice bio je 50.000, a ukupan broj privrednih subjekata kojima su odobrena sredstva na području cijelog kantona je 215.

Ministrica Mehić je istaknula da će iznosi korisnicima sredstava biti isplaćeni do kraja mjeseca septembra, a da ostali privrednici, koji se nisu prijavili ili nisu bili kategorijalno obuhvaćeni ovim Javnim pozivom, novi mogu očekivati do kraja tekuće godine. Javnim pozivom bila su predviđena finansijska sredstva u iznosu od 1.900.000 KM, ali s obzirom da je pristigao veliki broj prijava od strane privrednika, zastupnik u Skupštini USK-a, Nisvet Jusić ističe da su dodatno osigurali nešto više od milion maraka kako bi veći broj privrednika dobio tražena sredstva.

Kada je u pitanju Velika Kladuša, tri prvorangirane firme po broju osvojenih bodova i s maksimalnim iznosom dodijeljenih sredstava bili su „Akrobat“, „Miral“ i „Stolarija Kendić“. Predstavnici firmi „Miral“ i „Stolarija Kendić“, Boris Horvat i Nermina Kendić zahvalili su se na ovoj velikoj finansijskoj podršci koju će utrošiti u kupovinu novih mašina, ali i pomoći u daljem radu i poslovanju.

Finansijska sredstva ovim Javim pozivom, dobio je i određeni broj frizerskih salona na području Velike Kladuše. Jedna od njih je i Adisa Jašić, vlasnica FS „Disa“ kojoj će dobijeni iznos pomoći u renoviranju objekta.

Javni poziv Ministarstva privrede USK-a obuhvatio je poticajne mjere koje su se ogledale u podršci tradicionalnim i starim zanatima, podršci novoosnovanim subjektima male privrede i jačanju konkurentnosti subjekata male privrede i ovo je do sada najveći finansijski iznos od Vlade USK-a i Ministarstva kao podrška privredi i privrednicima.