Klanjan Kurban-bajram u džamijama širom regije

bajram
U Crnoj Gori i na Kosovu džamije su zbog epidemiološke situacije ostale zatvorene na blagdan.

 

Prema Takvimu Islamske zajednice, muslimani u BiH u petak dočekuju prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži bajrama.

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, piše Fena.

Bajram-namaz je na području Sarajeva klanjan u 06:11 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme, kao i svečani bajramski prijem za zvanice, u skladu sa izdatom instrukcijom zbog pandemije korona virusa, nisu održani.

Džamija je bila otvorena 15 minuta pred bajram-namaz i provedene su sve mjere zaštite, kao što je dezinfekcija prilikom ulaska u džamiju, obavezna fizička distanca i nošenje zaštitne maske i vlastite serdžade.

Poziv na poštivanje naredbi i preporuka

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Instrukcija poziva na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tokom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana. 

Također, instrukcija nalaže poduzimanje niza mjera kako bi se zaštitilo javno zdravlje među kojima su temeljito čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za bajram-namaz, saopćeno je iz Rijaseta IZ-a u BiH.

Hrvatska: Kurban bajram pod epidemiološkim mjerama

Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz u Zagrebačkoj džamiji i džamijskom dvorištu pod posebnim epidemiološkim mjerama, a centralno bajramsko slavlje održano je u džamiji u Rijeci.

Prilikom ulaska na džamijsku terasu vjernici su se dobrovoljno upisivali kako bi se, u slučaju pojave novog slučaja zaraze, mogle poduzeti adekvatne epidemiološke mjere i propisala samoizolacija za kontakte sa zaraženim osobama.

Hutbu reisul-uleme Huseina Kavazovića vjernicima je pročitao imam Aziz ef. Alili u kojoj je posebno ukazano na potrebu pridržavanja epidemioloških mjera i savjeta.

Beograd: Manje vjernika u džamiji zbog korona virusa

Bajram-namaz klanjan je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu, a ono što je različito u odnosu na prethodne godine je to što ovog puta zbog pandemije korona virusa nije mogao da prisustvuje veliki broj vjernika.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije masovnost je isključena, svi prisutni su morali da nose zaštitne maske, a poštovana je i mjera fizičke distance među ljudima, prenosi Anadolija.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u bajramskoj poslanici prethodno je izrazio nadu da će biti bolje, te da valja ustrajati u činjenju dobra.

Novi Pazar: Bajram-namaz uz poštivanje mjera

U džamijama pri Islamskoj zajednici Srbije jutros je uz pridržavanje epidemioloških mera klanjan bajram-namaz, čime je počelo obilježavanje Kurban bajrama, prenosi Anadolija.

Obeležavanje ovogodišnjeg Kurban bajrama počelo je bez uobičajenih svečanosti i programa uz kratke bajramske hutbe i minimalno zadržavanje vjernika u džamijama.

Bajramske poruke sa hutbe i dova nakon namaza obilovale su porukama u skladu sa aktuelnom situacijom, epidemijom korona virusa i teškom situacijom koja je zadesila Sandžak.

Crna Gora: Bez klanjanja u džamijama

Proslava Kurban bajrama u Crnoj Gori počela je bez klanjanja bajram-namaza u džamijama, prenosi Anadolija.

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori odlučio je da, zbog pogoršane epidemiološke situacije, džamije budu zatvorene na Kurban bajram.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ranije je pozvalo vjerske institucije da obrede u vjerski objektima organizuju bez prisustva vjernika, kao i da se u zatvorenim prostorijama ne smije okupljati više od 20 osoba.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić kazao je da muslimani na taj način žele da pokažu odgovornost u borbi protiv epidemije i podnesu žrtvu. 

Na Kosovu bez molitve u džamijama

Na Kosovu, tamošnja islamska zajednica odlučila je da se zbog epidemiološke situacije bajram-namaz ne obavlja u džamijama.

Odluka je uslijedila nakon što je Vlada Kosova zabranila javna okupljanja, uključujući i vjerske obrede u pokušaju sprječavanja daljeg širenja virusa.

Predsjednik Islamske zajednice Kosova Naim Ternava kaže da je, također, odlučeno da se u sljedećih deset dana u džamijama ne obavljaju molitve kako bi se sačuvalo zdravlje građana.

"Kao nijedan drugi praznik, Bajram karakterišu posjete porodicama, rodbini i prijateljima. Taj običaj treba sačuvati i primijeniti, ali ne i ovaj put. Pozivam vas da, zbog opasnosti od širenja virusa, izbjegavate posjete i tradicionalni pozdrav rukovanjem, grljenje i okupljanje većeg broja građana u zatvorenom ili na otvorenom", poručio je Ternava.

Kurban bajram traje četiri dana.