Klinička nastava na KCUS-u obustavljena zbog koronavirusa; Prof. Ajanović tvrdi: To je van pameti

kcus
- Nazovite Srbiju, Hrvatsku, Italiju. Ni u jednoj od tih zemalja nije došlo do obustave nastave, a te zemlje se već sučeljavaju s prisutnošću korona virusa, kaže ogorčeno dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović

Senat Univerziteta u Sarajevu prihvatio je juče prijedlog nastavnika/šefova kliničkih katedri Medicinskog fakulteta u Sarajevu i Kriznog štaba Kliničkog centra UNSA da se do daljnjeg odgodi sva klinička nastava, koja se izvodi u prostorijama KCUS-a, uključujući i predavanja.

Sigurnost studenata najvažnija
Kao dodatni razlog se u prijedlogu za obustavu navodi i to da je, osim boravka studenata među pacijentima, neophodan i stalni dnevni angažman u Kriznom štabu KCUS-a.

U obrazloženju zahtjeva za saglasnost, upućenog Kantonalnom ministarstvu za obrazovanje se navodi “da Medicinski fakultet izvodi nastavu na nacionalnom studiju, ali i na engleskom jeziku, kao i nastavu za studente Stomatološkog fakulteta sa klinikama, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija.”

Kaže se i to da izvođenje praktične nastave podrazumijeva i “svakodnevne, višesatne boravke velikog broja studenata pomenutih fakulteta u bolesničkim sobama teško bolesnih pacijenata”.

– Ministarstvo je stava da su zdravlje i sugurnost studenata najvažniji prioritet u radu UNSA i njegovih organizacionih jedinica, te da je, u slučaju nastupanja okolnosti koje mogu ugroziti zdravlje i sigurnost studenata, nužno preduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se prevenirao nastanak neželjenih posljedica. No, s obzirom na činjenicu da nadležna tijela UNSA usvajaju akademski kalendar kojim se definiše početak, trajanje i završetak nastavnog procesa, Ministarstvo smatra da je nužno da se hitno razmotri opravdanost izmjene usvojenog akademskog kalendara, stoji u dopisu Ministarstva zdravstva KS-a.

Senat UNSA je, kako već rekosmo, prihvatio prijedlog, što se dekanu Stomatološkog fakulteta prof. dr. Muhamedu Ajanoviću nimalo nije dopalo.

Situacija dramatična?
– Jasno je da nema nijedan slučaj korona virusa u Sarajevu. Jasno je i to da eventualni pacijenti neće uopće ni boraviti u KC nego u bolnici u Podhrastovima i treće, taj institut nije poznat u regionu. Nazovite Srbiju, Hrvatsku, Italiju. Ni u jednoj od tih zemalja nije došlo do obustave nastave, a te zemlje se već sučeljavaju s prisutnošću korona virusa, govori prof. dr. Ajanović, pitajući:

– Kako je Ministarstvo moglo zauzeti mišljenje samo za jednu bazu kada je jasno da postoji Državna bolnica kao baza, postoji Kacila (Centar za srce) kao baza i u dogovoru s svojim studentima, mi nećemo poštovati tu odluku, nego ćemo tražiti načine izvođenja nastave na ovim drugim bazama i sklopiti ugovore UNSA sa njima. Jer, cijenimo, obustava je van razuma, kaže prof. dr. Ajanović.

Kako ne primijetiti, ova obustava nikako se ne uklapa u priču od prije nekoliko dana na konferenciji za medije, kada su čelnici KCUS-a, na čelu s generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović, tvrdili da nema mjesta panici, te da situacija nije dramatična.