Kljajić: Mektić na potezu, vratit ćemo sve imigrante u Sarajevo

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić rekao je da će prihvatni centri za migrante na području ovog kantona biti rasformirani, a migranti autobusima prevezeni u Sarajevo ukoliko u narednih osam dana brigu o njima ne preuzme Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

On je istakao da je Operativna grupa za migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu, koju čine predstavnici kantona, opština, policije i drugih nadležnih institucija, dala Ministarstvu bezbjednosti rok od 10 dana i da on već ističe.

"Ostalo je još osam dana, a nikakve reakcije nije bilo. Na potezu je resorni ministar Dragan Mektić, jer je pitanje migranata u nadležnosti nivoa BiH. Tražimo da BiH konačno preuzme na sebe brigu o prihvatnim centrima za migrante jer je to njihova zakonska obaveza. Ukoliko se to ne desi, logičan korak je da raspustimo te centre i zatvorimo ih, jer se ne zna ko u stvari njima upravlja", rekao je Kljajić.

On je naveo da je održao i sastanak sa auto-prevoznicima iz Unsko-sanskog kantona kako bi se, ukoliko bude potrebno, obezbijedio prevoz migranata.

"Sredstva za ove namjene obezbijedit će Vlada Unsko-sanskog kantona, a spremnost su izrazili i predstavnici opština u kojima su smješteni migranti. Auto-prevoznici su načelno pristali na ono što smo im ponudili i spremni su ustupiti svoja prevozna sredstva u te svrhe", rekao je Kljajić.

On je dodao da će svu odgovornost u tom slučaju snositi ministar Mektić i nadležne institucije na nivou Bosne i Hercegovine koje treba da upravljaju migrantskom krizom, piše Srna.rs.

Operativna grupa nedavno je donijela zaključak da policija pooštri kontrole i zabrani dalji dolazak migranata na područje Unsko-sanskog kantona, s obzirom da se procjenjuje da u četiri prihvatna centra u tom kantonu trenutno boravi oko 4.000 osoba, iako je ranije dogovoren broj od 3.200, koliki su prihvatni kapaciteti.

Zbog prekobrojnosti je u prihvatnim centrima pogoršano bezbjednosno stanje, a u posljednje vrijeme povećava se broj krivičnih djela čiji su počinioci strani državljani, navode "Nezavisne novine".

Mijo Krešić, zamjenik Mektića, prije nekoliko dana rekao je da će o svemu uskoro raspravljati Operativni štab za migracije na nivou BiH i donijeti zaključke po tom pitanju.