Kljajić: U Briselu ćemo tražiti zatvaranje ''Bire'' i ''Mirala''

Operativni štab za pitanje migracija u BiH danas je održao sastanak u Sarajevu, potvrdio je za „Avaz“ Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Na sastanku su usaglašavani stavovi uoči sutrašnjeg odlaska delegacije BiH u Brisel.

Delegaciju će, osim Kljajića,  činiti ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor Granične policije Zoran Galić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, te premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, policijski komesar Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.  

Van grada

- Naša jasna poruka je, a na što nas obavezuju i zaključci Skupštine Unsko-sanskog kantona i Gradskog vijeća Bihać, da migrantski centri „Bira“ i “Miral“ ne mogu ostati u središtu Bihaća odnosno Velike Kladuše i ono za što smo mi voljni da se provede jeste da se napravi jedan centar van urbanog područja grada. To je naš stav. Ne bježimo od mogućnosti da to bude jedan centar, ali isključivo van grada i da se u njega izmjeste migranti iz sadašnjih prihvatnih centara i oni se moraju zatvoriti – kazao je Kljajić.

Na konstataciju da je Evropska komisija ranije najavila da neće finansirati smještaj migranata na lokaciji Vučjak, Kljajić kaže da su oni spremni da izmjeste migrante i na neku drugu lokaciju.

- Ali sve dok Gradsko vijeće Bihać ne stavi raniju odluku o izmještanju migranata s Vučjaka van snage, ona je za nas važeća. Mi ćemo u Briselu zatražiti koji su kriteriji i lokacije za njih prihvatljive. Jer Evropska komisija za sada govori šta je za njih neprihvatljivo, a ne izjašnjava se koji su to njihovi kriteriji. Ono što je za nas prihvatljivo jeste da to ne mora biti Vučjak, ali mora biti lokacija van grada - ponovio je Kljajić.

Sigurnosni izazovi 

Na pitanje znači li izgradnja migrantskog centra u Bihaću to da će taj dio BiH postati najveća migrantska baza u Evropi, Kljajić kaže da takve tvrdnje zasigurno imaju uporište u podatku o broju migranata koji su do sada ušli u BiH, ali da se on nada da ipak svi oni koji žele dalje u Evropu, da se neće duže zadržavati na području Unsko-sanskog kantona.

Ne, kako kaže Kljajić, zbog toga što tamošnje institucije i građani nisu humani i čovjekoljubivi, nego zbog toga što je sav teret migrantske krize i svega onog što ona nosi sa sobom, uključujući sigurnosne izazove, prebačen na USK.

- A mi zaista nemamo kapacitete sve to sami iznijeti iako svi skupa dajemo maksim da se što bezbolnije, i po građane i po migrante, izborimo s ovom situacijom s kojom se suočavamo već duže vrijeme. Zato ćemo mi insistirati i na sastanku u Briselu da migranti budu ravnomjerno raspoređeni na teritoriji čitave BiH i mi nismo zato da migrantski centri budu samo na području USK da drugi dijelovi BiH ne podijele ovaj teret - istakao je on.

Kada su u pitanju nelegalni ulasci migranata na istočnim granicama BiH, na tom pitanju će se, kaže Kljajić, posebno insistirati sa zvaničnicima u Briselu, ali će biti tematizirano i pitanje nelegalnog vraćanja migranata iz Hrvatske mimo prijelaza BiH.