Ključ bez pravde za žrtve: Masovne grobnice i bijeli nišani nijemi svjedoci tuge i boli (FOTO)

Nišani

 U posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u Ključu je od maja do septembra 1992. godine, na najsvirepiji način ubijeno 612 nedužnih civila, dok ih je preko 1200 prošlo kroz srpske logore Manjača i Kamenica. Samo u Biljanima 10. jula ubijeno 260-ero njih, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna Amila. Na ovaj dan svake godine, porodice šehida, posjećuju mezarja svojih nikad ne prežaljenih, podsjećajući svijet na nepravdu, koju, zbog izostanka pravedne kazne za zločince osjećaju i danas. Tako će biti i ove 28-e godine po redu, dok će dan ranije biti upriličen obilazak masovnih grobnica Crvena zemlja i Lanište 1...

 

KLJUČ, 4. jula - Svirepi zločini u Ključu počinjeni su u skoro svim njegovim naseljima, u Sanici, Krasuljama, Ramićima, Hripavcima, Pudinom Hanu, Velagićima. 

U Prhovu je prvog juna 1992. ubijeno njih 53-oje, među kojima i 11-ero djece, dok je 10. jula iste godine u Biljanima ubijeno 260 Ključana. U masovnoj grobnici "Lanište 1" pronađeni su posmrtni ostaci 188 žrtava, u obližnjoj grobnici "Lanište 2" pronađeno je 77, a u Prhovu  38 žrtava. 

Porodice ubijenih i danas osjećaju bol, ne samo zbog gubitka najdražih već i zbog toga što ni danas nisu dobili pravdu niti u Hagu niti u svojoj državi.