Ključ: Izložba fotografija, eksponata i film u znak sjećanja na Aliju Izetbegovića

U Domu kulture u Ključu će sutra (01.09.2018.) biti organizovana izložba fotografija, eksponata i arhivske građe o prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH, Aliji Izetbegoviću.

Izložba počinje u 19:00 sati.

Manifestaciju „Sjećanje na prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića“ na području Unsko-sanskog kantona, predvodi Javna ustanova Arhiv Unsko-sanskog kantona u suradnji s Muzejom “Alija Izetbegović 1925-2003“ Sarajevo.

Nakon izložbe bit će prikazan i dokumentarni film „Djelo iznad smrti“.

Ovom prilikom, pozivamo sve građane da u što većem broju poprate ovu vrlo značajnu manifestaciju.

 

Alija Izetbegović se smatra jednim od pokretača formiranja Stranke demokratske akcije (SDA) i na prvojosnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao je njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA, na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, izabran je za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Kao predsjednik Republike Bosne i Hercegovine proglasio je, nakon referenduma o nezavisnosti 1992. godine, nezavisnost i otcjepljenje od Jugoslavije.

Govorio je njemački, francuski i engleski jezik. Autor je većeg broja publicističkih radova, te svjetskih priznatih knjiga među kojima su najpoznatije "Islam između istoka i zapada", "Problemi islamskog preporoda" i "Islamska deklaracija". Ove knjige prevedene su na nekoliko svjetskih jezika i objavljene u više zemalja.

U Sarajevu je 9. oktobra 2007. otvoren je i muzej koji je posvećen životu i djelu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine.