Ključ: Migranti još jednu noć proveli pod otvorenim nebom

U blizini policijskog punkta u Velečevu kod Ključa, koji je formiran zbog eskalacije migrantske krize, još jednu noć na otvorenom provelo je 37 migranata..

Kako su saopćili volonteri Crvenog križa, do sada je na ovom mjestu prošlo oko 2.500 ljudi.

- Crveni križ općine Ključ je uradio ogroman posao, naravno, uz pomoć naših građana i raznih organizacija, stranih volontera i drugih. Zahvalni smo što smo smjeli koristiti objekt kada je bilo kiše i snijega, ali i dalje smo mišljenja da se ove mjere moraju promijeniti i naći drugo rješenje. Stoga, rješenje se treba tražiti na drugoj adresi. Nama pomozite ako želite i možete - kažu iz Crvenog križa.

Podsjećamo, na ovom punktu nema elektične energije, vode, sanitarnog čvora, a mnogi boluju od šuge – scabies-a, lako prenosive zarazne bolesti.

"Svakodnevno se izvještava o stanju i navedenom problemu, međutim i poslije sedam mjeseci ovakvog haotičnog stanja, niko ništa ne preduzima, sve se svelo na pomoć koju pružaju volonteri CK općine Ključ u hrani i odjeći, što je samo mala pomoć", saopćili su iz CK. 

U posljedna četiri dana ovdje je zadržano 75 migranata, 11 maloljetnih bez pratnje roditelja, 4 porodice (4 žene i 4 djeteta, jedna bolesna petogodišnja djevojčica).

Djevojčica je isti dan upućena na pretrage u Dom zdravlja Ključ. Dvojici migranata pružena je prva pomoć na licu mjesta, od kojih je jedan imao ubodnu ranu od noža na butini.