Ključ na Biri, pa škola!

Bira
Operativna grupa za nadzor migrantske krize u USK-u sklanja migrante sa ulica, a bivši ministar kritikuje policijske agencije zbog loše saradnje

 

Na osnovu zaključaka Predsjedništva BiH i sastanka održanog u ponedjeljak kod ministra sigurnosti Selme Cikotića, Operativna grupa USK-a pristupiće dogovoru koji podrazumijeva kontrolisanje migrantske krize i rasterećenje ovog kantona.
- Mi smo dali rok do 14. septembra, odnosno do početka školske godine, da se izmjesti oko 150 maloljetnih migranata iz Bire i Mirala u centar Duje za brigu maloljetnika. Nakon toga se kreće u proces zatvaranja kampa Bira i proširenja kapaciteta na Lipi, također 14 dana, kaže ministrica zdravstva dr. Nermina Ćemalović.

Predračun za VMBiH

Premijer USK-a Mustafa Ružnić ističe da će u oktobru doći do zatvaranja i kampa Miral u Velikoj Kladuši, čime će migranti biti izmješteni iz urbanih naselja.
- Jedino još preostaje da Općinsko vijeće u Velikoj Kladuši izglasa lokaciju za migrante van grada, dodaje Ružnić.
​Međutim, najteži dio posla i do sada je bio taj da se vlasti u Velikoj Kladuši u to ubijede, jer odbijaju podržati bilo kakvu vrstu prihvatilišta za migrante na teritoriji svoje općine.

Kada sam bio ministar, u BiH je bilo do 4.000 migranata, što dovoljno govori o radu sadašnje vlasti, ističe Mektić

U dogledno vrijeme broj migranata bi trebao biti manji, jer će se i dalje zaustavljati i odvraćati iz USK-a na punktovima u Velečevu kod Ključa i kod Bosanske Otoke, dok postoji nada da će preostali otići dalje kroz Hrvatsku.
- Imamo uvjeravanja i da će se mnogo više uraditi na zatvaranju istočne granice. U međuvremenu, zabranjuju se kretanja i prevoz migranata, a oni će moći kupiti kartu samo za lokacije van USK-a, naglašava premijer Ružnić.
​Pojašnjava da migranti u Biri ne žele biti izmješteni na druge lokacije, nego da oni žele u “game”, te da će ih se na taj način riješiti. U konačnici, doći će do pražnjenja kampova Bira i Miral, jer u njih neće biti pridošlica.
- Gradskoj vlasti u Bihaću i inžinjerima IOM-a dali smo zadatak da naprave predračun za proširenje Lipe i izgradnju potpornih zidova i platformi na koje ćemo preseliti kontejnere iz Bire, a sa tim predračunima ići ćemo ka Vijeću ministara BiH, govori Ružnić.
Istovremeno je jučer i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dragan Mektić održao pres-konferenciju u Banjoj Luci, na kojoj je ustvrdio da je migrantska kriza u BiH eskalirala jer je trenutno u zemlji od 10.000 do 12.000 migranata, za šta su odgovorni Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara.

Mektić smatra da migrantima mora biti omogućen odlazak u zemlje EU kako bi njihov broj u BiH bio kontrolisan, čime se u potpunosti složio i sa premijerom USK-a Mustafom Ružnićem i Operativnom grupom, sa kojima nije imao najbolju suradnju dok je obavljao dužnost ministra. Istaknuo je i činjenicu da zbog prebacivanja migranata iz jednog entiteta u drugi dolazi do loše suradnje policijskih agencija unutar BiH.

Vjera u policiju

Međutim, dio plana o proširenju kapaciteta u kampu Lipa i izmještanje svih migranata iz Bihaća na ovaj prostor, bivši ministar Mektić je oštro kritikovao, prozivajući pritom člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika.
- Tu ljudi više ne mogu da žive na vjekovnim ognjištima. Kao ministar bezbjednosti to nikada nisam htio da dopustim, poručio je Mektić.
Na sve jučer izneseno u Krajini nema pozitivnih komentara, nakon dešavanja naroda u Kladuši i protesta u Bihaću mnogi pozivaju na novi bunt, potpuno udaljavanje svih migranata iz USK-a i organizacija koje imaju presudan uticaj i na domaće političare. Ogroman respekt imaju samo za policijske snage USK-a.