Ključ: Održana Javna tribina povodom obilježavanja 24. godišnjice “Operacija Vlašić 95” i 25. godišnjica formiranja 7. Korpusa ARBiH

Danas je u Ključu u Domu kulture održana Javna tribina povodom obilježavanja dva značajna historijska datuma za odbranu i opstojnost države Bosne i Hercegovine – 24. godišnjice “Operacija Vlašić 95 ” i 25. godišnjice formiranja 7. Korpusa ARBIH. Promotori tribine su bili general Fikret Ćuskić i brigadir Remzija Šiljak.

Organizator i domaćin tribine je Općina Ključ zajedno sa Udruženjem  17. Viteške krajiške brdske  brigade Ključ. Značaj današnjeg obilježavanja ogleda se u tome što je po prvi put ovakva tribina nakon rata upriličena u USK.

Povodom današnjeg obilježavanja položeno je cvijeće na Trgu Alije Izetbegović i Trgu generala Mehmeda Alagića.

Kako i kada je formiran 7. Korpus ARBiH

Na osnovu Odluke Predsjedništva Republike BiH,11. januara 1994. štab Vrhovne komande oružanih snaga Armije Republike  BiH, donosi naredbu o formiranju 7. Korpusa koji počinje da djeluje na prostorima  diljem  BiH.

U njegov sastav ulazi dvanaest brigada ,a prestaje Operativna grupa “Bosanska krajina” i Operativna grupa “Zapad”.Dakle, u sastavu 7.Korpusa bilo je mnogo boraca iz Krajine,srednje Bosne i drugih dijelova Bosne.Zvanično 7. Korpus zaista je počeo da živi i radi 7. aprila 1994. godine u Travniku. Komadant korpusa bio je general Mehmed Alagić, prenosi Media Ključ.

Značaj ” Operacije Vlašić 95”

Strateški veoma značajna “Operacija Vlašić ” izvedena je u zoru 19. na 20. mart 1995. u nemogućim uslovima visokog snijega, mećave i niskih temperatura. “Kapa Republike srpske” kako su agresori nazivali Vlašićki plato,oborena je kao kula od karata pod snažnim dejstvom boraca 7. korpusa i boraca ostalih jedinica .

„Operacija Vlašić“ plod je temeljitih, sistemskih, briljantnih priprema za vojnu operaciju koja je filigranski izvedena u najsloženijim meteo uvjetima na planinskom zemljištu pod snježnim nanosima. Operacija je tražila odlučne, hrabre i koordinirane jedinice za izvođenje borbenih djelovanja – kazao je general Ćuskić. Ističe da je vlašićka pobjeda, izvedena u skoro nemogućim uvjetima, poslala jasne poruke Vojsci RS da je odnos snaga na ratištu promijenjen te da četnicima neće biti lako do kraja rata.

“Operacija Vlašić ” je jedna od najslavnijih herojskih pobjeda Armije Republike BiH.Tog dana zavihorila se zastava sa ljiljanima 20 sa 30 metara na najvišem vrhu Vlašića.