Ključ: Turistička agencija zabranila prijevoz djevojčici sa invaliditetom jer "smeta" drugim putnicima

Građani općine Ključ ostali su zatečeni nakon što je turistička agencija "Kavaz" iz Bosanskog Petrovca zabranila djevojčici sa posebnim potrebama, Amini Mušanović, da putuje na more jer "smeta" drugim putnicima.

Naime, nakon što je Aminina mama obavila prijavu za odlazak na more nje i njene djevojčice, iz agencije su je obavijestili da Amina ne može putovati s njima na jednodnevni izlet jer se ostali putnici bune.

Duboko povrijeđena ovim neljudskim potezom i odnosom prema njoj i Amini, Edina je na svom FB profilu napisala status koji prenosimo.

 

Nakon što je Edina reagovala, ubrzo su se javili iz pomenute agencije, uputili izvinjene, te ponudili Amini poseban prijevoz, na šta razočarana Edina nije pristala.

Udruženje roditelja i djece s posebnim potrebama "I mi se budimo" iz Ključa, čiji je Amina član, oštro su osudili ovakav postupak prema ovoj prelijepoj, društvenoj i izuzetno pametnoj djevojčici.

"Udruženje "I MI SE BUDIMO" Ključ, zatečeno je sa današnjim dešavanjem između autoprevoznika agencije Doo Kavaz i našeg člana oko odlaska na jednodnevni izlet na more. S obzirom da smo imali veoma dobru saradnju sa pomenutom agencijom iznenađeni smo ovim slijedom događaja i saznanjem da postoje i osobe koje ne žele da koriste javni prijevoz Doo Kavaz u kojem putuju osobe sa invaliditetom i koje utječu na javne ustanove kako bi se vršila još veća diskriminacija prema osobama sa invaliditetom. Ovim putem svi mi iz udruženja na čelu sa predsjednikom udruženja, zahvaljujemo se tim osobama koje ne žele da dijele javni prevoz kao i ostale segmente života sa osobama sa invaliditetom, a mi ćemo nastojati još više da putujemo i da se družimo", navode iz udruženja.