Ključ: Udruženje i mi se budimo je mali krug velikih ljudi

.
Djeca sa poteškoćama u razvoju svakodnevno se bore za napredak savladavajući prepreke koje pred njih stavlja dijagnoza ali i društvo. I to ne samo njima, nego i njihovim roditeljima koji o njima danonoćno brinu, “bodreći” ih da progovore, naprave prve korake, sjednu u školske klupe, I u konačnici da se njihov glas čuje. I u tome su uspješni i djeca I njihovi roditelji, uglavnom, bez podrške politike i budžetskog novca. Kakve se priče kriju pod krovom udruženja djece i mladih osoba sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju u Ključu, vrijedi znati

KLJUČ, 3. aprila - Oko 30-ero djece sa roditeljima, svakodnevno dolazi u prostorije udruženja “I mi se budimo” sa sjedištem u Ključu. To već dvije godine čine Emina i njena 11-godišnja kćerka Alejna.

 

Kako nam je u razgovoru kazala Emina Muhić, njena Alejna ne može sama pisati i čitati, te se s njom radi po prilagođenom programu u čemu ona pruža svoju pomoć koliko god može. Alejna je odličnim uspjehom završila prošlu školsku godinu. Sada je peti razred, priča nam da uživa u školskim zadaćama ali i pjevanju. Kada odraste želi postati logoped. Inače i Emina i Alejna su članovi jedne zajednice koja dijeli sve dobro i sve izazove koje donosi život djece s poteškoćama u razvoju.