Klub Hrvata u Domu naroda: Mi nemamo svog člana Predsjedništva BiH

Članovi Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH smatraju izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nelegitimnim i direktrnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma te izborne volje hrvatskog naroda.

Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH saopštio je danas da oni nemaju svog člana Predsjedništva BiH s obzirom da u toj instituciji neće sjediti predstavnik hrvatskog naroda, a da se onaj koji tu poziciju uzurpira, Klubu ne može obratiti, jer njega i delegate nije birao isti narod.

"Desetine saopštenja i tekstova napisanih od opštih izbora ove godine u vezi sa izborom `hrvatskog člana Predsjedništva BiH` mogli bi se sažeti u jednu od definicija legitimnosti koja kaže da vlast proizlazi iz volje naroda, te da državna vlast vrši volju naroda, jer je narod suveren", navodi se u saopštenju Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Delegati Kluba Hrvata ističu važnost institucionalnog odnosa koji klubovi Doma naroda Parlamenta FBiH imaju sa članovima Predsjedništva BiH, te se kao takvi osjećaju pozvanima i dužnima da se izjasne o još jednom teškom kršenju izborne volje hrvatskog naroda. 

U saopštenju delegati Kluba Hrvata podsjećaju na odrebe Ustava one koji se u BiH najviše kunu, a sasvim selektivno priznaju i sprovode zakone i ustavne odredbe, uključujući i novoizabranog, kako navode, takozvanog hrvatskog člana Predsjedništva. 

"Problemi s legitimnim izborom upravo se najbolje ispoljavaju u Domu naroda FBiH u kojem bošnjačkim glasovima prema dosadašnjem, neustavnom dijelu Izbornog zakona, bude izabran cijeli bošnjački Klub, Klub ostalih, dio Kluba Srba te barem dio hrvatskog Kluba", ističu delegati.

Legitimno predstavljanje i mehanizmi zaštite nacionalnog interesa u višenacionalnoj zemlji, navodi se u saopštenju, imaju smisla samo ako se sprovode na nivou svih administrativno-političkih jedinica. 

"Iz tog razloga nadamo se da će našu borbu u Domu naroda prije svega preuzeti legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda koji će predstavljati sva područja na kojima njihov narod živi, za razliku od uzurpatora mjesta hrvatskog člana Predsjedništva koji na ta ista područja nije ni dobrodošao", dodaje se u saopštenju.