Knjiga izručenja džihadista spala na Ibru Ćufurovića

Dugo najavljivano izručenje nekadašnjih boraca Islamske države zasad se svelo samo na famoznog Ibru Ćufurovića, a izvor "Nezavisnih", blizak bezbjednosnim krugovima na nivou BiH, potvrđuje da novih ekstradicija u skorijoj budućnosti ne bi trebalo da bude.

Kako pojašnjava naš sagovornik, BiH ovaj proces sprovodi dijelom i zahvaljujući stranim partnerima, ali nije mogao da precizira kada će spisak izručenih džihadista biti duži.

"Ništa novo se ne očekuje u, recimo, narednih nekoliko sedmica. Nemamo najave da bi neko novi mogao biti izručen. BiH nema direktne kontakte s onima u čijim su rukama sada ti strani ratnici, ali ima međunarodne partnere koji taj dio obavljaju za nas", ističe sagovornik "Nezavisnih".

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, potvrdio je za "Nezavisne" da nema saznanja da bi uskoro neko mogao biti izručen, te dodao da BiH svojim državljanima ne može zabraniti povratak i ulazak u zemlju.

"Naravno, svi koji se vrate, a za koje postoji sumnja i eventualni dokazi (o učestvovanju na stranim ratištima), biće procesuirani", kazao nam je Mektić.

Na pitanja koja smo poslali Tužilaštvu BiH odgovore do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili, a izvori iz policijskih krugova potvrdili su nam da je upravo Ćufurović, u posljednje vrijeme, jedini izručeni bh. državljanin iz Sirije.

Ćufurović, koji je iz Velike Kladuše i za kojim je bila raspisana i Interpolova potjernica, prije dva mjeseca je deportovan zbog sumnje da se, kako je objavljeno, pet godina borio za terorističku organizaciju Islamska država.

Postoje tvrdnje da bi on mogao uskoro postati svjedok pokajnik Tužilaštva BiH, te je, kako se navodi, spreman tužiocima priznati šta je i kako radio u Siriji, kako se iz Sarajeva najprije prebacio u Tursku, ko je to sve finansirao, a da mu se zauzvrat ubrza postupak deportacije porodice.

Postupak deportacije, kako su "Nezavisne" ranije objavile, očekuju desetine bh. građana.

Dobrim dijelom u pitanju su borci u vojnim i paravojnim formacijama na području Iraka i Sirije, a koji su sada u zatvorima u sirijskom dijelu koji kontrolišu kurdske snage, ali među onima čije se izručenje očekuje, ima i članova njihove porodice, odnosno žene i djece.

Izručenje se očekuje nakon što su vlasti BiH prihvatile zahtjev američke vlade da preuzmu svoje državljane koji su se u Siriji i Iraku borili u redovima terorističkih organizacija poput Islamske države, te su zarobljeni u tamošnjim protivterorističkim operacijama.

Prema ranijim saznanjima, kurdskim snagama predalo se najmanje 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca Islamske države, 24 žene i čak 34 njihove djece.

Podsjetimo, bh. vlasti su u proteklim godinama uhapsile veći broj džihadista, a dobar dio njih je pao nakon što je sletio na sarajevski aerodrom. Neki od njih već su osuđeni, ali su često bile u pitanju simbolične kazne.