Ko će naslijediti Angelu Merkel? Konzervativci još uvijek nemaju kandidata

Merkel
Njemački konzervativci probili su rok u kojem su trebali odlučiti tko će nakon odlaska Angele Merkel na parlamentarnim izborima predvoditi CDU i CSU, signalizirajući krizu u konzervativnim redovima nekoliko mjeseci prije izbora.

 

Kršćanski demokrati (CDU) i njihovi bavarski saveznici (CSU) već dugo vode ogorčenu bitku za čelnu poziciju na listi za parlamentarne izbore. Utjecajni članovi koalicije traže od Armina Lascheta, šefa CDU-a, i Markusa Södera, lidera CSU-a, da prekinu interne čarke koje bi, kako strahuju, moglo naškoditi njihovim izgledima u rujnu. Obojica su premijeri moćnih saveznih zemalja, Laschet vodi vladu Sjeverne Rajne-Vestfalije, a Söder Bavarske.

Sinoć su se sastali u Berlinu?

Dvojica političara i njihovi timovi razgovarali su prošlog tjedna u više navrata kako bi riješili sukob, ali pregovori se nisu pomaknuli s mrtve točke, unatoč tvrdnjama da su bili konstruktivni. Prema izvorima agencije dpa, Söder je jučer avionom doletio u Berlin, a u glavnom je gradu navodno i Laschet. Ista agencija piše da su njih dvojica navečer stigli u zgradu saveznog parlamenta, možda radi sastanka, no ta informacija nije potvrđena. Ni Söderov ni Laschetov tim nisu željeli komentirati pregovore ni planove.

Ne bude li odluka donesena danas, "vrući bi kesten sutra mogao biti prebačen na parlamentarnu frakciju CDU/CSU".

Anketa: Nijemci vjeruju Söderu

Anketa koju je nedavno provela javna televizija ARD pokazala je da Södera na poziciji kancelarskog kandidata CDU-a i CSU-a podupire 44 posto Nijemaca, a Lascheta samo 15 posto.

CDU i CSU tradicionalno imenuju zajedničkog kandidata za kancelarsku poziciju i u normalnim prilikama Laschet bi kao lojalni kadar Angele Merkel bio logično rješenje, budući da je CDU veća stranka. Pandemija je izmiješala karte i problemi vlade u upravljanju krizom negativno su utjecali i na rejting CDU-a, otvorivši priliku Söderu da se profilira kao jak kandidat. Bavarski čelnik je izravniji u nastupu i trenutno spada među najpopularnije njemačke političare, napominje dpa.

Laschet pak ima podršku većine čelnika CDU-a. Pozornost su privukli prebjezi poput premijera Saske-Anhalta i Saarlanda koji su signalizirali potporu Söderu, a pridružila im se i zajednička organizacija mladih CDU-a i CSU-a. Bavarska stranka je pak gotovo jedinstvena u podršci Söderu.

Problemi u savezu dvije konzervativne stranke odražavaju dubok trag koji je Merkel ostavila u politici nakon 16 godina provedenih na kancelarskoj dužnosti. Iako u javnosti razmjenjuju otrovne strelice, i Söder i Laschet upozoravaju na nužno jedinstvo konzervativnog bloka koji je dominirao njemačkom političkom scenom nakon Drugog svjetskog rata, a na rujanskim izborima jaki će mu izazivač biti stranka Zeleni.