Ko će u Hercegovini formirati vlast: HDZ može bez SDA, ali je pitanje da li to želi

Vlada
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji jedini po uzoru na FBiH nakon dvije godine nije proveo izborne rezultate, vode se intenzivni pregovori, u kojima bi HDZ BiH vlast mogao uspostaviti i bez SDA.

 

Predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković ističe da je njegova stranka jedina bez koje se vlast u HNK ne može uspostaviti, ali da pregovore vode sa svima.

"Mi pregovaramo sa svima, a činjenica je da možemo bez SDA, samo to ne prejudicira da će i biti bez SDA", kaže Bošković.

Dodaje kako su SDA i HDZ partneri u vlasti već godinama i da im nije cilj vlast formirati bez vodeće bošnjačke političke partije.

"Mi smo sa SDA trenutno u vlati i razgovaramo na tu temu, ali razgovaramo i sa svim drugim strankama koje su zainteresirane da u jednoj širokoj koaliciji napravimo Vladu koja se može iznijeti sa svim problemima, imajući u vidu da se nalazimo u jednoj krizi koja je posljedica ove pandemije. Mislim da ovdje treba biti jedna široka koalicija", ističe lider KO HDZ-a BiH.

Tvrdi da su razgovori intenzivirani, te naglašava kao će u sljedećem vremenu sve uraditi da implementiraju izborne rezultate iz 2018. godine kroz Vladu HNK. Podsjeća da su razgovori koji se vode duže vremena bili prekinuti zbog kampanje za lokalne izbore i izbore u Mostaru.

"Oni se poslije ovih izbora nastavljeni i mislim da vrlo skoro bi to trebalo biti okončano, ali je nezahvalno reći koliko je to dugo. Pregovori su u toku i mislim da prejudicirati rješenja ne bi bilo dobro, jer želimo da izađemo sa najkvalitetnijih rješenjem i sa najširom koalicijom", kaže nam Bošković.

Naglašava kako je činjenica da bez HDZ-a BiH ne može niko napraviti Vladu, a sa HDZ-om BiH , odnosno koalacijom kroz HNS svi ostali mogu biti dio te Vlade, što je i konačan cilj.

"Ruka je otvorena za razgovor sa svima, program je na stolu i o njemu se razgovara, a mislim da imamo jedan veliki izazova pred sobom, ali isto tako imamo i snage izaći sa svim ovim problemima u budućnosti. Pregovaramo sa SDA i sa svim ostalim strankama, jer ne treba zanemariti da buduća Vlada mora održavati jedan spektar sa lijeva i sa desna, kao i sa centra jer činjenica je da su veliki izazovi pred nama", zaključio je Bošković.

Međutim iz opozicije nam kažu kako nisu uključeni u pregovore o uspostavi vlasti HNK.

Predsjednik KO SDP-a Ismet Lulić tvrdi da nikad nije dobio poziv za pregovore u uspostavi vlasti u HNK iako bi se kao predstavnik ozbiljna političke partije odazvao.

"Onog trenutka kad mi dobijem poziv za pregovore svakako ćemo se odazvati, što ne znači da ćemo i sudjelovati u Vladi. Želimo da budemo netko tko će ponuditi rješenje i spremni smo da sjednemo i razgovaramo sa svima da bi dobili Vladu nakon dvije i pol godine", kaže Lulić.

Naglašava da nakon dvije i pol godine neuspostavljene vlasti nitko ne može sebi dozvoliti luksuz da ne učestvuje u pregovorima, te da najveću obaveza ima upravo HDZ bez kojeg se Vlada ne može formirati.

"Međutim ako se vratimo malo unazad znamo kako je bilo prije i da se nikada naša Vlada nije formirala dok se nije formirala Federalna vlada, pa se bojim da smo mi na neki način taoci nekih odnosa na višim nivoima", kaže Lulić.

Stav i drugih političara iz opozicije kao i mnogih analitičara je da sva priča oko uspostave vlasti HNK nema smisla dok se ne uspostavi Vlada FBiH.