Ko čeka, možda i ne dočeka: Tri osobe su preminule čekajući stan za raseljene u Velikoj Kladuši

.
Problem raseljenih osoba već je nekoliko godina aktuelan u Bosni i Hercegovini. Projekt CEB II jedno je od rješenja za smještaj ove ugrožene kategorije u Velikoj Kladuši. Ipak, mnogo je problema koji otežavaju realizaciju projekta.

 

Sporazum o saradnji potpisan je u oktobru 2017. godine. U martu 2019. godine Federalno ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice započelo je proces Javnih nabavki za izvođenje radova i izbor izvođača radova.

Radovi na izgradnji zgrade sa 20 stambenih objekata započeli su 27. 11. 2020. godine, a završetak radova je bio planiran 22. 11. 2021. godine.

Tri osobe sa spiska preminule

Danas, nakon više od godinu dana, objekt je izgrađen i stoji prazan. Ljudi sa spiska koji trebaju dobiti stan preživljavaju u alternativnom smještaju, a tri osobe su tokom proteklih godinu dana preminule.

S obzirom na različite informacije o tome kada je planirano useljenje građana, kontaktirali smo Općinu Velika Kladuša iz koje su nam poručili da se useljenje budućih korisnika može izvršiti kada objekat bude u potpunosti završen. Dakle, određeni datum ne postoji.

Nakon velikog zakašnjenja završetka građevinskih radova, za čiji nadzor je bila zadužena Općina Velika Kladuša, počeo je proces pripremanja dokumentacije neophodne za održavanje tehničkog prijema.

Odobrenje za upotrebu zgrade koja je trebala biti izgrađena prije 13 mjececi stiglo je 8. novembra 2022. godine. Sada, kako kažu iz Općine, čeka se priključak na elektroenergetsku mrežu.

U septembru ove godine Elektroprivreda BiH dd Sarajevo, podružnica Bihać dostavila je Općini projektni zadatak za izradu projekta unutrašnjeg priključenja. Traženi projekat dostavljen je Elektrodistribuciji Bihać 24. novembra 2022. godine. Dakle, nakon dva mjeseca.

Međutim, za odugovlačenje procesa Velika Kladuša krivi Elektroprivredu kojoj je trebalo skoro mjesec dana da pregleda projekat".

"Ispravljen projekat poslan je Elektrodistribuciji Bihać 21. decembra 2022. godine i sada čekamo povratni odgovor i priključenje na elektroenergetsku mrežu", rekli su iz Općine Velika Kladuša za Klix.ba.

Elektroprivreda Bihać u isto vrijeme ping pong lopticu krivice prebacuje na Općinu, a medije šalju da "šetaju" po telefonskim brojevima pokušavajući dobiti press službu. Trenutno još nije poznato kada će se završiti projekt težak 1.400.000 KM i kada će građani iz kolektivnog centra dobiti obećani smještaj.

 

Foto: Ademir Veladžić