A ko drugi: Vučić česitao Handkeu na Nobelovoj nagradi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u čestitki piscu Peteru Handkeu, kome je večeras svečano uručena Nobelova nagrade za književnost, istakao je da Srbija smatra Handkea za istinskog prijatelja. "Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca", naveo je Vučić. On je izrazio nadu da će Handke uskoro posjetiti Srbiju.

Vučić je naveo da je ovo nagrada Handkeu za njegov izuzetan književni rad, znanje i stvaralaštvo, ali isto tako i za neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se bori za svoje ideale vrhunskog intelektualca.

"Poštovani prijatelju, primite moje iskrene čestitke. Kao laureat Nobelove nagrade upisali ste se među besmrtne", istakao je Vučić u čestitki.

Austrijski pisac Peter Handke primio je u utorak Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu.

Handke je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Ispred dvorane u kojoj se dodjeljuje Nobelova nagrada, grupa građana protestuje protiv dodjele nagrade Handkeu zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici, te podrške za Slobodana Miloševića.

Izvor: