Ko i kakav otpad odlaže nadomak Sarajeva? (VIDEO)

Otpad
Mještani Krupca svakodnevno fotografišu dolazak kamiona i prijete blokadom, a iz komunalnog preduzeća Trnovo i mostarske firme tvrde da je riječ o predizbornom obračunu


Deponija Krupačke stijene nadomak Sarajeva posljednjih dana našla se u žiži javnosti. Stanovnici Trnova i ostalih opština koje gravitiraju ovom području Istočnog Sarajeva tvrde da svakodnevno dolaze kamioni iz Federacije BiH, koji na ovom lokalitetu istresaju otpad.

- Naši problemi su počeli prije dvije godine. Bilo je i prije problema, ali su to bili sitni problemi. Moglo se tolerisati. Mi ne možemo iz kuće izaći niti prozore otvoriti. Ali, kako su počeli dovlačiti otpad iz Federacije i iz cijele BiH, mi nemamo ovdje života. Totalno smo ugroženi, imamo dvije asfaltne baze, dva kamenoloma i ovu deponiju. Ljubuški, Mostar, Zenica, Tuzla sve ovdje dovlače, 15 velikih šlepera dnevno. Voze dvije smjene. Pratio sam kamione, svaki dan mi pored kuće prolaze. Neprekidno, kaže Boro Lubura, mještanin Krupca.

Isti tempo

Za vrijeme posjete ekipa O kanala ispratila je nekoliko kamiona. Jedan je bio iz Širokog Brijega.
- I u Kijevu je isto narod ugrožen kao što smo i mi dolje, ali niko neće da preduzme neke mjere. Ne možeš pod maskom opstati da živiš. Dovlače stočni otpad, uginulu stoku zatrpavaju, to nema šta se ne radi. Ovdje se ne može izaći, navodi Lubura.
Iz JKP Trnovo demantovali su da se na deponiji skladišti opasni otpad.

- Komunalno preduzeće je, kada je preuzelo deponiju, nastavilo da radi istim tempom, isti klijenti nam dovlače otpad na deponiju. Riječ je samo o komunalnom i građevinskom otpadu, nema nikakve riječi o medicinskom otpadu da se odlaže na našu deponiju. Mislim da su ovo samo političke igre trenutno pred izbore, da se malo dignu ljudi i skupe jeftini politički poeni.

Prethodni direktor je jednostavno nastavio saradnju s firmama koje su i prije dovlačile otpad na našu deponiju. Imamo ugovore s tim firmama iz Širokog Brijega i Mostara. Mi smo njima vjerovatno najpovoljnija deponija, pošto znamo da se ona u Mostaru zatvorila i tako smo jednostavno samo nastavili saradnju, kaže Aleksandar Golijanin, direktor JKP Trnovo.
Mještani navode da će problem tek da naprave. Najavljuju blokade ako se kontinuitet dovoženja otpada nastavi.

- Ne znam da li zna predsjednik Vlade, da li zna Srebrenka Golić, da li zna gospodin Dodik... Neka malo dođu, ako je ovo lijepo gospodinu Gagoviću (Dragomir, načelnik Trnova u RS-u, op. a), gospodinu Mišoviću (Nenad, protukandidat Gagoviću na zadnjim izborima, op. a), ovo je njihovih ruku djelo, pa da im ovdje jedan spomenik izgradimo za zahvalnost šta su nam donijeli, da im bude na sramotu. Sad ću fino krenuti u selo, u naselje, ako narod htjedne i bude složan da blokiramo saobraćaj, mi drugog izbora nemamo. Ovo što voze iz Istočnog Sarajeva, i treba da voze, ali ne može voziti Federacija više, kaže Lubura.
Iz južnih dijelova Hercegovine kažu da su im Krupačke stijene bile najbliže i najrentabilnije.

- Firma Alba dugo sarađuje s našom deponijom i oni dovlače otpad na razne deponije širom BiH. Oni izaberu deponiju koja im je u tom momentu najrentabilnija i najbliža. Oni su, koliko sam ja upućen, vozili i na deponiju Zenicu, Sarajevo, trenutno smo im mi najpovoljniji, sad voze kod nas, ali nema nikakvog štetnog otpada, jednostavno, naše preduzeće funkcioniše da naplaćujemo usluge deponovanja otpada i imali smo i veliko ulaganje u deponiju. Deponija sadašnjim tempom punjenja može da traje najmanje osam godina, što potencijalno može da se proširi na ostatak terena koji trenutno nije pripremljen za deponovanje otpada. Mislim da mještani tu sad prave problem, a oduvijek je dolazio taj otpad iz Hercegovine, nekad više, nekad manje, kaže Golijanin.

Iz firme za odlaganje otpada i reciklaže Alba BH d. o. o. sa sjedištem u Mostaru istakli su da “odvoz medicinskog otpada u BiH vrše specijalizirane firme”.
- Alba nema dozvolu za uklanjanje medicinskog otpada. Ona zbrinjava samo otpad koji po svojom sastavu odgovara komunalnom. Mi nemamo saznanja iz onih tendencioznih članaka da netko deponira medicinski otpad. Dovoz otpada vršimo u radnom vremenu. Pretpostavljamo da ste ipak novinar/profesionalac koji jasno ovdje vidi da se očigledno radi o predizbornom obračunu, a potrebno im je zvučno ime preko kojeg će skrenuti s glavne teme, navodi se u Albinom odgovoru.

Opravdana zabrinutost

Izjavu načelnika Opštine Trnovo jučer nismo dobili. Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić ranije je rekao da će zahtijevati od nadležnih institucija da odmah ispitaju medijske navode o, kako je navedeno, ekološkoj bombi u Istočnom Sarajevu te da potpisnici u što kraćem roku ponište štetni ugovor o deponovanju otpadnog materijala na tom području.
Lučić kaže da je nedopustivo da bude dozvoljeno firmama iz FBiH da opasni otpad skladište na teritoriji Istočnog Sarajeva, što izaziva i opravdanu zabrinutost građana.


- Grad Istočno Sarajevo izdvojio je značajna finansijska sredstva za sanaciju deponije u opštini Trnovo, koja je trebalo da posluži u narednih nekoliko godina, do izgradnje regionalne deponije s postrojenjima za reciklažu, što je i obaveza lokalnih zajednica, naveo je Lučić.

On smatra nedopustivim da se ovakvim potezima odgovornih u Opštini Trnovo ugrožava zdravlje lokalnog stanovništva i značajno skraćuje vijek trajanja deponije u Krupačkim stijenama.
- Javnost i nadležne institucije moraju hitno da reaguju na apele građana i preduzmu neophodne mjere da se spriječi dalje skladištenje medicinskog otpada na ovom lokalitetu, poručio je Lučić.

Pogledajte prilog O kanala: 

Video možete pogledati i OVDJE