Ko ima najveće šanse da postane gradonačelnik Bihaća: Cvjećar, pjevač ili optuženik?

alen
Pored zvučnih imena, starih i novih kandidata, nije isključeno da Bihać u septembru dobije i prvu gradonačelnicu

Sa velikim brojem najavljenih, potvrđenih i nepotvrđenih kandidatura, Bihać očekuje vrela izborna jesen. Zapravo, građanima odavno već gori pod nogama zbog vrlo teške i komplikovane situacije sa migrantskom krizom. Biće ovo prilika za neke gradske vijećnike, poput profesora Seja Ramića, koji je najglasniji protivnik politike koja se vodi na globalnom i lokalnom nivou kada su migranti u pitanju, da vide kakav će u konačnici biti rezultat takvih nastojanja pred biračkim kutijama.

Pjevač i cvjećar

Također, nekadašnji gradski vijećnik iz SDP- te popularni muzičar Alen Islamović najavio je povratak u politiku kao neovisni kandidat, izjavivši da je motiviran činjenicom kako njegov grad zbog migranata propada. On će podržati i bivšeg prvog čovjeka grada Emdžada Galijaševića, koji je već u lokalnim anketama zaprijetio aktualnom gradonačelniku Šuhretu Fazliću. Naravno, migrantska kriza je najvažnije pitanje oko kojeg se ne slažu, a nema naznaka da će išta drugačije biti i u septembru.
- Situacija sa migrantima je istog intenziteta, jedino što je gore jeste činjenica da je ovo izborna godina i sada neki svoju kampanju za lokalni nivo nastoje graditi na tome, kazao je gradonačelnik Fazlić na posljednjoj pres-konferenciji, ozvaničivši pomoć od 700.000 KM za komunalne naknade kao odštetu preduzećima zbog koronavirusa.
- Nećemo oslobađati nikoga, nego ćemo platiti za njih račune (smeće i voda) Komradu i Vodovodu, napomenuo je Fazlić.
A za političare će računi stići u septembru, ako do izbora uopšte i dođe.
- Nisam siguran ni da će ih biti, tako da je prerano govoriti hoću li se i ja kandidovati, rekao nam je Ejub Dizdarević Bubo, nezavisni kandidat za gradonačelnika Bihaća sa posljednjih izbora.
Ovaj put najpopularniji nezavisni kandidat mogao bi biti Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik koji je nakon hapšenja u aferi mito isključen iz SDA. Bubo, gradski cvjećar, kaže da respektuje sve ono dobro što je Emdžad uradio za grad, ali nije siguran u ishod.


Hrnjić i SDA


- Kako je moguće da se ​uopšte kandidira neko ko mora CIK-u dokazati da se protiv njega ne vodi istraga, pita se Bubo.
On je na društvenim mrežama podržao kandidaturu Kemala Hrnjića, direktora Megglea, koji bi mogao biti kandidat SDA. Međutim, još nema potvrde za njegovu kandidaturu. Postoje samo špekulacije o takvoj mogućnosti, zbog činjenice da je podnio ostavku u Meggleu, a poznato je da u ovoj njemačkoj firmi menadžerima nije dozvoljeno da se aktivno bave politikom.