Ko je Adis Ahmetović, Bosanac u Bundestagu?

.
Adis Ahmetović, novi član Bundestaga rođen u Njemačkoj, otac Fuad iz Kladnja, a majka Edina iz Krajine

U novom sastavu Bundestaga naći će se i dvoje političara, članova SPD-a porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

 

Ni Jasmina Hostert, ni ja nismo zaboravili odakle smo. Ja sam Adis Ahmetović, nisam Tomas Miler, porijeklom sam Bosanac i naravno da ću nastojati da se u njemačkoj vanjskoj politici BiH i države bivše Jugoslavije integriraju u EU. Da se pomogne Crnoj Gori, Bosni, Makedoniji – izjavio je Adis.

Pored Sarajke Jasmine Hotstert, tu je i Adis Ahmetović, čiji je otac porijeklom iz Kladnja.

 

Osjećam se ponosno što je Adis dobio povjerenje birača u Njemačkoj. Presretan sam. Poznajem mu oca Fuada. Znam da je Fuad otišao u Krajinu gdje je jedno vrijeme radio, tamo se oženio i 1993. godine on i supruga su otišli u Njemačku gdje se Adis i rodio. Sinoć sam čestitao Adisu – kazao je poznati privrednik iz Kladnja Mirza Kuluglić ne krijući radost zbog uspjeha Adisa Ahmetovića.

Adis Ahmetović pohađao je školu Herschel u Hanoveru.

 

Nakon završene srednje škole 2011. godine, upisuje studij politike, ekonomije i germanistike za nastavu na univerzitetu Leibniz, također u Hanoveru, a 2019. godine stiče diplomu magistra obrazovanja.

Od 2016. do 2020. godine dobija poziciju voditelja ureda, a ubrzo i poziciju ličnog savjetnika premjera Donje Saske i predsjednika SPD-a za Donju Sasku, Stephana Weila.

 

Od 2020. godine radi kao konsultant za vladino planiranje i temeljna pitanja u Državnoj kancelariji Donja Saska, piše politicki.ba.

 

Jedan od sagovornika iz Kladnja, koji poznaje porodicu Ahmetović, kazao nam je da je moguće da neko čiji otac dolazi iz Kladnja, ili iz Krajine, odakle je Adisova majka, može biti poslanik u Bundestagu, ali da, nažalost, nije moguće „da neko iz Kladnja bude poslanik u entitetskom ili državnom parlamentu BiH"

Za one koji poznaju porodicu Ahmetović, Adisov uspjeh u Njemačkoj nije nikakvo iznenađenje.

 

Kažu da se radi o izuzetno inteligentnom, obrazovanom, ali i odgovornom mladom čovjeku.