Ko je istinski sretan?

Moji voljeni rada Allaha, ko je istinski sretan? To je onaj koji je svoje srce vezao za Allaha. To je onaj koji i kad omrkne i kad osvane, u njegovom srcu nema ništa do Allaha Uzvišenog. To je onaj čije srce u sjećanju na Allaha nalazi smiraj, i njegov jezik stalno Allaha veliča. To je onaj kome je Allah dao zadovoljstvo u pokornosti Njemu, i on čineći svaki dan dobra djela nalazi zadovoljstvo Allaha.

Ko je istinski sretan? To je onaj koji zadnje momente na dunjaluku dočeka smirena srca i sa jezikom koji se sjeća Allaha, jer on je zadovoljan Allahom, pa je i Allah zadovoljan njime. To je onaj koji kada mu se približi posljednji čas, i primakne čas obračuna, i dođu mu izaslanici (meleci) Gospodara njegova, sa radosnom viješću o mirnoj tišini i miomirisnim cvjetovima, i milosti i oprostom, i da je Allah njime zadovoljan i da nije srdit na njega. To je onaj kome je dat sretan kraj, tako da posljednje riječi na dunjaluku budu: “Nema drugog istinskog Boga osim Allaha.”

Ko je istinski sretan? To je onaj kojeg Allah obraduje u kaburu i učini njegovo oko sretnim. Iako je ušao u kabur, i u toj rupi je zatvoren, Allah mu učvrsti dušu i učvrsti mu jezik i tako rekne: “Moj Gospodar je Allah! Moja vjera je islam! I moj poslanik je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem!” Tada će se čuti sa nebesa: “Moj rob istinu je rekao.” Pa se za njega rasprostre ogrtač iz Dženneta, i otvore se njegove kapije, pa će iz njega čuti milozvučne glasove i osjetit će prijatne mirise, pa će istinski sretnik reći: “Moj Gospodaru, učini da brzo Čas dođe!” U žudnji za Allahovom milošću… U čežnji za velikim nagradama koje ga iz Allahove milosti čekaju.

Ko je istinski sretan? To je onaj koji kada bude proživljen iz svoga kabura i krene ka mjestu suđenja, bude se nalazio među sretnima. Meleci će ga dočekati, neće ih brinuti najveći užas, nego će ih meleki dočekivati: “Evo ovo je vaš dan, vama obećan!” (El Enbija, 103) To je onaj koji će kada se Sunce stvorenjima primakne i kada će svaki ugledni ponižen biti, i svaki govornik ušutjeti, i kada se poveća žar Sunca, i vrelina ogromna postane, i ljudi na Zemlji u znoju 70 lakata budu bili, i kada se teškoće i užas povećaju, tada će taj sretnik biti u Allahovom hladu, kada drugog hlada osim Njegovog neće biti.

Ko je istinski sretan? To je onaj koji kada bude stajao pred svojim Gospodarom, stajat će smireno, i kome će Allah njegov stepen povećati, i njegov jezik učiniti da govori najljepše riječi, pa će ga dozvati Allahov glasnik i obradovati ga Džennetom. To je onaj koji je stigao do svog cilja, i čija će presuda biti: ulazak u Džennet, mjesto sretnika i dom pravednika, piše n-um.com.