Ko je Marta Fascina kojoj je kontroverzni Berlusconi ostavio 100 miliona eura

.

Je li se kontroverzni italijanski milijarder Silvio Berlusconi na svom samom kraju zasitio moći, novca i žena – triju stvari kojima je posvetio svoj dugi i plodonosni život, nikada nećemo saznati. No, sada je potpuno jasno kako je bivši italijanski premijer, medijski mogul i vlasnik nogometnog kluba Milan, rasporedio svoje enormno bogatstvo čija se vrijednost u trenutku njegove smrti 12. juna- preminuo je tri mjeseca uoči svog 87. rođendana – procjenjivala na gotovo 7 milijardi dolara.

 

U advokatskoj kancelariji otpečaćen je Berlusconijev testament i pročitana njegova posljednja volja prema kojoj je svojoj posljednjoj životnoj partnerici, 33-godišnjoj Marti Fascina, ostavio 100 miliona eura. Trideset miliona eura ostavio je svom savjetniku, bivšem senatoru i prijatelju Marcellu Dell‘Utriju, koji je ostao šokiran cifrom, a sto miliona dolara naslijedio je i Berlusconijev mlađi brat Paolo. Dvoje najstarije djece, Marina i Pier Silvio dobili su 53% vlasništva u Fininvestu, raspoređeno na dva jednaka dijela, dok se ostatak u jednakim dijelovima dijeli između njegovo troje preostale djece Barbare, Eleonore i Luigija.

Testament je napisan rukom u žutoj bilježnici i potpisan 2. oktobra prošle godine, a plavokosa Kalabrežanka Marta Fascina njena je, suglasni su svi, najveća pobjednica. Kao službena pratilja Silvija Berlusconija imenovana je prije tri godine, kad ju je glasnogovornica stranke Forza Italia u službenom priopćenju navela kao novu partnericu i službenu pratilju stranačkog šefa.

No, vezu su započeli prije toga jer je Marta Fascina upravo Berlusconijevom intervencijom zaslužila mjesto na stranačkoj listi koje joj je omogućilo da postane parlamentarna zastupnica. Premda ih je dijelilo više od pola stoljeća razlike u godinama, vatrena Kalabrežanka i jedan od najimućnijih Italijana, u javnosti nisu krili koliko jedan drugome znače, pa su se na ulici i u restoranima ponašali poput zaljubljenih golupčića. Lani je, primjerice, Marta ljubila Silvija u usta prilikom objeda u restoranu u Galeriji Vittorio Emmanuele u Milanu.

Osim toga, često su putovali Berlusconijevim privatnim avionim i helikopterom, a Marta je posvuda sa sobom vodila svoja dva bijela bišona od kojih se nije razdvaja niti na parlamentarnim sjednicama. Marta Fascina rođena je 9. januara 1990. u mjestašcu Melito di Porto Salvo, danas djelu urbane konglomeracije najvećeg kalabreškog grada Reggio Calabria, a diplomirala je književnost na Univerzitetu Sapienza u Rimu. Uz studij se politički angažirala u stranci Forza Italia, a nezasitni ljubavnik Silvio Berlusconi nije odolio njenoj mladosti i ljepoti. Zbog Marte je prekinuo vezu sa svojom prethodnom zaručnicom Francescom Pascale, a iz brakova s Carlom dall’Oglio i glumicom Veronicom Lario dobio je petero djece te trinaestero unučadi.

Bivši premijer ukopan je uz državne počasti, a njegova zaručnica Marta Fascina pratila je lijes koji je iznesen iz katedrale Duomo.