Čudni poslovi na pruzi Bradina - Sarajevo: Ko je raskinuo ugovor s Italijanima i dao ga firmi s Pala?

Istražuje se ko je samoinicijativno raskinuo ugovor s Italijanima, težak 25 miliona eura a da brzina na dionici nije povećana

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH izuzimaju dokumentaciju koja se odnosi na remont pruge Bradina – Sarajevo.

Čudne okolnosti

Prije nekoliko dana na adresu ove državne kompanije upućen je dopis u kojem se traži da im se dostavi kompletna dokumentacija u vezi s remontom ove južne dionice. Inspektori SIPA-e traže da se objasni kako je i zašto raskinut ugovor s italijanskom firmom GCP, koja je 2015. dobila ovaj posao.

Dopis je, kako saznajemo, upućen i na adresu Željezničke javne korporacije, koja je provodila tendersku proceduru.

Prema informacijama „Avaza“, istražuje se ko je samoinicijativno raskinuo ugovor s Italijanima, a da brzina na dionici nije povećana.

Ugovor je bio težak 25 miliona eura, a finansirala ga je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Zanimljivo je da je nakon naprasno raskinutog ugovora, nakon Italijana posao dodijeljen jednoj firmi s Pala, po, kako za „Avaz“ kaže jedan sagovornik, „čudnim okolnostima“.

Krivično djelo

- Tužioce sada zanima ko je donio odluku o raskidanju ugovora, uz čiju saglasnost i ima li tu elemenata krivičnog djela. Sumnja se na koruptivne aktivnosti – dodaje naš izvor.

Džafić: Ignorira zahtjev Vlade FBiH

„Željeznice FBiH“ već dvije godine nemaju Upravu, osim generalnog direktora Enisa Džafića.

Iako je Vlada FBiH predložila imena novih izvršnih direktora još prije skoro pola godine, Džafić uporno ignorira zahtjev i ne dozvoljava njihov ulazak u firmu.