KO SU SENATORI BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Podsjetnik na najteže godine s njima

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odabrao je članove Senata ove stranke. Šaroliko je tu društvo, od bivših federalnih i kantonalnih premijera, ambasadora, ratnih komandanata, direktora „zaslužnih“ za uništene firme, zagovornika radikalne politike, sve do onih koji kriju tajnu traga doniranog, a potom „nestalog“ novca za odbranu BiH

Piše: Amarildo Gutić

Potrudio se predsjednik SDA Bakir Izetbegović da sastav Senata oslikava suštinu ove stranke. Njen sastav izgleda kao podsjetnik na 30 najtežih godina s njima.

NEDŽAD BRANKOVIĆ: Najbolji inžinjer u gradu

Predsjednik Senata je Nedžad Branković, najbolji inžinjer u gradu, kako sebe naziva veličajući svoju ulogu u gradnji sarajevskog ratnog tunela. Predratnu karijeru započinje u ISPA institutu, gdje je tada radio i prvi predsjednik SDA Alija Izetbegović.

Direktor Željeznica BiH, državni parlamentarac, direktor Energoinvesta, federalni ministar prometa i komunikacija te premijer FBiH niz je Brankovićevih funkcija do 2009. godine kada navodno izlazi iz politike i posvećuje se privatnom biznisu. Radi se o saradnji sa slovenačkom Kmečkom družbom, koja će potom poharati imovinu bosanaskohercegovačkih firmi i certifikate naivnih građana. Ipak, najviše je upamćen Brankovićev odgovor na upit o načinu stjecanja imovine koji sažima cinizam i beskrupuloznost grabežljivaca iz SDA.

„Po zakonu“, reći će Branković  nakon što je godinama uzurpirao stan u Sarajevu, bez dozvole gradio kuću u elitnom naselju Poljine i potom „prihvatio“ stan kojeg mu združenim snagama kupuju Energoinvest i federalna vlada predvođena Edhemom Bičakčićem, još jednim članom novoizabranog Senata SDA.

EDHEM BIČAKČIĆ: Vojnik partije

„Ja sam vojnik partije,“ tvrdio je Bičakčić neposredno prije nego što će ga se stranka odreći nakon što 2001. godine Visoki predstavnik donosi odluku o njegovoj smjeni sa mjesta direktora Elektroprivrede BiH. Na ovoj je poziciji Bičakčić bio i tokom ratnih godina da bi u dva mandata bio federalni premijer. Nakon razlaza sa SDA postaje predsjednik Bosanskohercegovačke podrinjske narodne stranke, no bez značajnih političkih rezultata. Nakratko će se Bičakčić vratiti u Elektroprivredu BiH kao predsjednik Nadzornog odbora, ali će ga SDA „principijelno“ smijeniti zbog tadašnjeg sudskog procesa koji se protiv njega vodio, da bi se potom vratio  privatnom biznisu.

Razvio je tokom premijerskih mandata Bičakčić svojevrsni tehnomenadžerski pristup upravljanja novcem i kadrovima javnih preduzećima baziran na poslušnosti stranci. 

MEHMED ČORHODŽIĆ: Stranački direktor

Lojalnost stranci zarad ličnog profita karakteriše još jednog člana Senata SDA po izboru Bakira Izetbegovića.

Mehmed Čorhodžić, bivši je direktor bivše "Konfekcije Borac Travnik". Uništio je firmu koja je 2003. godine vrijedila 35 miliona maraka i zapošljavala 2300 radnika. Kupio je Čorhodžić sa ortačkom grupom kadrova SDA 67 posto kapitala Borca za čak dvije marke, da bi devet godina kasnije zbog neispunjenih obaveza firma vraćena Federaciji, zajedno sa radnicima bez uplaćenog staža i 30 miliona duga!! 

Čorhodžić je tako u Senatu SDA pravi predstavnik plejade direktora koji su zaštićeni strankom „očerupali“ brojne firme, a radnike ostavili bez plata i staža. Duga je lista, od Krivaje, preko Unisa, Šipada, Željezare Zenica, GP Bosne, Agrokomerca, Hidrogradnje, KTK Visoko, Energoinvesta Špedicije Bugojno, Polihema, Rudstroja, Vranice, Livnica čelika Tuzla i desetine drugih.

FARIS NANIĆ: Odbrana nema cijenu

Nije Izetbegović zanemario još jedan segment iz perioda „najtežih godina sa SDA“, onaj u kojem se nije pitalo gdje nestade prva milijarda pomoći BiH.

Faris Nanić bješe predsjednik SDA za Hrvatsku i kratko vrijeme savjetnik Alije Izetbegovića. 

Značajniju je ulogu ovaj kadar Hasana Čengića imao kao član Upravnog odbora Agencije za pomoć muslimanima trećeg svijeta (TWRA) putem koje se ratnih godina prikupljala i distribuirala pomoć za BiH prikupljena uglavnom u islamskim zemljama. Romani su ispisani o sumnjama na stotine miliona dolara pronevjerene pomoći i sve se završavalo na uvjeravanjima da odbrana BiH nije imala cijenu te da je na nju sve potrošeno. Uzaludni su bili pokušaji praćenja traga novca, od računa u Austriji do onih u Maleziji i drugim zemljama.

VJERSKI FUNDUS: Muslimanska država

U Senatu su i kadrovi iz vjerskog fundusa SDA, naravno oni u koje familija Izetbegović ima neograničeno povjerenje. 

Senahid ef. Bristrić bio je ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Iranu. Koliko je za Bakira Izetbegovića nezamjenljiv kazuje i podatak da je već penzionisanog Bristrića 2016. godine imenovao za još jedan ambasadorski mandat u  Saudiskoj Arabiji.

Članstvo u Senatu SDA dopalo je svojevremenog ambasador u Iranu Ediba Bukvića. Bukvić je još jedan kadar ove stranke iz direktorskih kancelarija Energoinvesta. Bio je potpredsjednik Vlade RBiH kada je premijersku funkciju obavljao Haris Silajdžić. 

Iste te 1993. godine, Bukvić je na Bošnjačkom saboru zagovarao muslimansku državu.  

„Neophodno je definisati prostor države muslimanskog naroda koji će zadovoljiti sljedeće kriterije: da je to kompaktan prostor koji se može braniti, da ima svoj izlaz na more i da obuhvata grad Sarajevo kao istorijski centar bosanskih muslimana. Na ovaj način definisan  prostor države Bosne sa minimalnim odrednicama ustavnog ustrojstva te države podržan od ovog Sabora i širokih muslimanskih masa treba da bude moitv i cilj borbe naših boraca“, rekao je tada Bukvić.

SELMO CIKOTIĆ: Ratnik, savjetnik, jaran

Kakav bi to bio Senat SDA, da nema i konekciju sa Turskom, da parafraziramo Izetbegovića, „važnijom od stotinu drugih država“. 

Za to je zadužen Selmo Cikotić, doskorašnji direktor u direktor Fondacije BIGMEV u BiH, koju je osnovao turski biznismen Muzafer Čilek, prijatelj Redžepa Tajipa Erdogana. Obojica su bili savjetnici Bakira Izebegovića. Cikotić, bivši ministar odbrane BiH bio je predmet nekoliko istraga, od odgovornosti za ratne zločine nad Hrvatima Bugojna do sporne prodaje viškova naoružanja Oružanih snaga BiH. Sve su završavale upravo u trenutku kada je sve ukazivalo da je optužnica protiv Cikotića pitanje dana.

Cikotić je koautor knjige "Mislilac i državnik Alija Izetbegović". 

FIKRET MUSLIMOVIĆ: Špijun iz sjene

Potpisuje je zajedno sa Fikretom Muslimovićem koji je za kratko vrijeme od obavještajnog oficira JNA postAo savjetnik Alije Izetbegovića, koji ga pak u amanet ostavlja i Bakiru. 

Jednom KOS-ovac, uvijek KOS-ovac, Muslimovića u brojnim svjedočenjima označavaju kao jednu od največih štetočina koja se putem SDA infiltrirala u vojna, politička, obavještajna dešavanja, dirigujući iz sjene putem sopstvene obavještajno-policijske mreže. Mešetarenje informacijama očito mu obezbjeđuje veliko povjerenje Izetbegovićevog klana, pa mu ni ova, samo naizgled počasna funkcija članstva Senatu SDA nije uskraćena.

MIRSAD VELADŽIĆ: Svakom po sto maraka

Bivši guverneri Unsko-sanskog kantona Mirsad Veladžić, još jedan iz kruga Hasana Čengića, zapamćen po pretvaranju Krajine u pravi „tamni vilajet“ poratnih godina, u područje gdje je privatizacija pod SDA paskom „oduvala“ radna mjesta i fabrike, a Krajišnike nagnala da još tada listom krenu spram zapadnih zemalja, onako kako je sada u cijeloj državi.

 „Pravio sam  jednu analizu i u prosjeku, po jednom članu u porodici svako ima po sto maraka,“ izrugivao se tada premijer USK Veladžić navodima o osiromašenju stanovništva.

Političko-policijski teror kojI je Veladžić u ime SDA i podržavan od Alije Izetbegovića provodio prekinuo je Visoki predstavnik njegovom smjenom. No njegove zasluge u promociji prave slike SDA nisu zaboravljene i evo ga naknn svih godina u Senatu svoje stranke. 

SEAD JAMAKOSMANOVIĆ: Guverner 

Baš kao i njegov kolega iz tog vremena, guverner Tuzlanskog kantona Sead Jamakosmanović. 

On je na vrijeme shvatio značaj uticaja na pravosuđe, pa je pokušao „progurati“ odredbe da on kao guverner, čitaj SDA, vrši izbor sudija!? Godinama kasnije, biće predmetom nikada okončane istrage Tužilaštva BiH kao jednog sa liste osnivača Fondacije BIO, više puta već navedenog, Hasana Čengića.

JOŠ TEŽE GODINE

Moglo bi se štošta još reći i o još nekim članovima Senata, poput Šefkije Čekića, Midhata Haračića, Mustafe Mujezinovića, Fahrudina Rizvanbegovića, neizbježnog Halida Genjca.

No već iz navedenoga jasno je kako Bakir Izetbegović ne želi nikakvu reformisanu, novu SDA. Te pokušaje prepušta stranačkim disidentima.  SDA jeste presjek upravo ovog Senata, skup osoba koje su zahvaljujući vladavini njihove stranke izbjegle moguće zatvorske kazne. Sa ovakvim SDA Senatom poruka je jasna - čekaju nas još teže godine s njima!

(zurnal.info)