Koalicija Država o izraelskom stavu o Izbornom zakonu: To je posljedica uhljebljivanja ambasadora

,
U Koaliciji Država smatraju da je stav Izraela o izmjenama Izbornog zakona, kao i reakcije na ovaj stav u Bosni i Hercegovini, posljedica, kako su saopćili, stranačkog uhljebljivanja ambasadora.

 

Iz ove koalicije su političkim protivnicima poručili da se otvorenim pismima i svađama neće ništa postići. Ocijenjeno je da je pozicija Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima izazovna, sa tendencijom, kako je istaknuto, narušavanja osnovnih demokratskih postulata zarad propalih velikodržavnih projekata i sprovođenja utjecaja sila, koje Bosni i Hercegovini, ne žele dobro te da samo ljudi, koji imaju znanje, kapacitet, međunarodne kontakte i viziju, mogu odgovoriti ovom ispitu.

"Koncept pravljenja privatnih i stranačkih institucija, kao i stranačko uhljebljavanje ambasadora dolazi na naplatu i takav sistem mora biti resetiran. S druge strane, koristiti 'otvorena pisma' kao osnovno političko djelovanje je obični populizam i nemoć te je pogrešno stvarati atmosferu u kojoj se probosanskohercegovačka strana suprotstavlja našim dokazanim partnerima i saveznicima, koji utječu na međunarodne odnose, a zarad dobijanja predizbornih poena, jer je u ovoj igri puno više od nečije fotelje", konstatovano je.

U Koaliciji Država predlažu da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zamrznu svoje članstvo i rukovodeće pozicije u strankama za vrijeme mandata i posvete se radu za državu, jer su za to izabrani.

"Tražimo da se onemogući predlaganje za ambasadora osobu, koja je svjedočila na Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, u korist osobe osuđene za ratni zločin ili osobe koja je na bilo kojem sudu osuđena da je počinila bilo koji ratni zločin. Mi ćemo raditi za državu", saopćili su iz Koalicije Država.

Podsjećamo, ovu koaliciju čine Platforma za progres (PzP), Nezavisni blok (NB), Posavska stranka, Napredna demokratska stranka (NDS) i Zeleni.