Koalicija Država pozvala CIK da kazni političke stranke zbog zloupotrebe javnih resursa

.
Koalicija Država pozvala je Centralnu izbornu komisiju BiH da kazni političke stranke i kandidate koji su tokom predizbornih aktivnosti zloupotrijebili javne resurse, a o čemu je javnost izvjestio Transparency international.

 

"OHR je nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa, što uključuje i korištenje prostorija javnih institucija i tijela za radnje predizborne kampanje, korištenje prevoznih sredstava u vlasništvu državnih, entitetskih, gradskih, kantonalnih ili općinskih organa i organizacija bez naknade, ili po sniženoj cijeni za kampanju i slično", naveli su iz Koalicije Država.

Istakli su da je dovoljno vidjeti medijske izvještaje ili stranice društvenih medija rukovodilaca, ministara, parlamentaraca i drugih javnih funkcionera, kako bi postalo jasno da se javni resursi koriste za stranačke i pojedinačne potrebe.

"Pojačano 'otvaranje' dionica puteva, projekata, javnih radova i jednokratne subvencije, koriste se za jeftinu ';kupovinu glasova' i to, opet, novcem poreskih obveznika. Ove činjenice jasno govore da se nisu stvorili uslovi za fer i demokratske izbore, te Koalicija Država podržava apel TIBiH, da sve uočene nepravilnosti građani prijave putem mobilne aplikacije Reflektor: Izbori 2022", poručili su.

"Svjesni smo da CIK nema resurse i kapacitete da istraži 1.300 slučajeva, ali dovoljno je zbog zloupotrebe javnih sredstava kazniti nekoliko kandidata i političkih stranaka i vjerujemo da bi to utjecalo na drugačiji odnos prema budžetskom novcu. To bi otvorilo mogućnost za malo poštenije i demokratičnije izbore, te bi to dalo šansu i strankama koje nemaju funkcionere, prostore, niti limuzine u državnom vlasništvu", zaključili su iz Koalicije Država.