Koalicija Država traži od Vlade USK: Osigurajte i našim porodiljama 1000 KM naknade kao i drugi kantoni

sd

Nakon što je to usvojila sarajevska i tuzlanska, i Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, poručili su danas iz Koalicije Država USK.

 

 

Najvažniji razlog za donošenje ovog zakona je osiguranje dostupnosti i ujednačenosti prava žena-majki u radnom odnosu i žena-majki koje nisu u radnom odnosu, odnosno omogućavanje svim porodiljama ostvarivanje predmetnih prava na području Zeničko-dobojskog kantona.

 

U prijedlogu je predviđeno da se naknada plaće zaposlenim porodiljama sada utvrđuje u visini od 1.000,00 KM mjesečno za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva, što je znatno povoljnije u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje. 

Prijedlog predviđa i da se novčana pomoć ženi-majci koja nije u radnom odnosu ostvaruje u visini od 1.000,00 KM mjesečno najduže 12 mjeseci od dana rođenja djeteta.

Koalicija Država ponovo poziva Vladu i Skupštinu USK da hitno usvoje ovakve mjere i za Unsko-sanski kanton i da osiguraju da naše majke- porodilje imaju status i primanja kakva danas imaju u većini drugih kantona- zaključili su.

“Dodatno je ovo hitno za USK, jer zbog loše politike i odnosa prema ljudima, najveći dio naših mladih napuštaju kanton i BiH, a podaci o broju upisanih u škole i fakultete u USK pokazuju da je najveći odlazak i napuštanje zemlje upravo iz našeg kantona.

Zato je važno i hitno, za početak, usvojiti ove mjere, olakšati i ohrabriti natalitet i ostanak u BiH naših mladih ljudi koji bi ovdje zasnivali porodice i ostajali u svojoj zemlji. Osim ove promjene, Nezavisni blok će zajedno sa partnerima iz Koalicije Država insistirati da se sistemski pitanje Populacijskih politika koje smo pripremili stavljaju u vrh prioriteta i tako omogućimo bolje uvjete za život i ostanak mladih u BiH. Ukoliko ovo ne uradi aktuelna vlast, jedna od prvih odluka koje ćemo donijeti ukoliko dobijemo povjerenje gradjana nakon oktobarskih izbora biće ovo povećanje porodiljske naknade”- izjavila je Elvira Selmanović, predsjednica Kantonalnog odbora Nezavisnog bloka USK i nositeljica liste Koalicije Država za Parlament Federacije BiH.

Koaliciju Država čine stranke: Platforma za progres (PzP), Nezavisni blok (NB), Zeleni BiH, Posavska stranka, Savez demokratskih snaga i Napredna demokratska stranka (NDS).

 

Izvor: Cazin.net