Koalicija Država: Tri poruke za Christiana Schmidta

koalicija država

Povodom nove runde konsultacija oko izmjena izbornog zakonodavstva koju vodi Visoki predstavnik Christian Schmidt sa predstavnicima nekih političkih stranaka u našoj zemlji, reagirali su iz Koalicije Država.

Visokom predstavniku upućujemo tri jednostavne poruke kojima želimo iskazati svoj politički stav za kojeg vjerujemo da je stav i većine građana Bosne i Hercegovine.

Prvo, Bosni i Hercegovini još uvijek treba Visoki predstavnik. Izražavamo podršku za sve ono što OHR čini da stabilizira državu. Nažalost još uvijek nisu takve okolnosti da bi institucije Bosne i Hercegovine mogle funkcionirati bez međunarodne podrške. Gospodin Schmidt je dobrodošao u našoj zemlji. Mi u Koaliciji Država ćemo tragati za unutrašnjim dogovorom kako bi ova zemlja bila istinska evropska demokratska država, bez međunarodnog tutorstva.

Drugo, pozivamo Visokog predstavnika da ne donosi odluke koje idu na ruku onima koji dijele i podrivaju integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine, da ne produbljuje podjele. Jučer je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy rekao da neće dopustiti da se naša zemlja prepusti Rusiji. Visoki predstavnik ne smije donositi odluke koje će ići u korist proruskim igračima u Bosni i Hercegovini, ne samo zbog naše države nego zbog stabilnosti ovog dijela Evrope.

Treće, pozivamo Visokog predstavnika da umanji ovlasti Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hecegovine i svede ih isključivo na pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Tako bi se pitanje predstavljanja naroda svelo na funkcionalnu i pravičnu mjeru. Visoki predstavnik ne može mijenjati Ustav BiH, Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali može izborno zakonodavstvo i Ustav FBiH unaprijediti tako što će se zasnivati na principima koji funkcionišu u modernim evropskim demokratskim državama, saopštili su iz Koalicije Država.