Koalicija Država: U novoj podjeli političkog utjecaja, BiH mora biti na strani Zapada

.
Koalicija Država komentirala je rezultate izbora u Francuskoj i Sloveniji te su poručili kako su ohrabrujući pokazatelji da je ideja ujedinjene Evrope i dalje jača od snaga koje su za njenu razgradnju.

 

Kada je riječ o Francuskoj, iz ove koalicije su saopćili kako Emmanuel Macron nije idealan predsjednik, naročito zbog toga što je imao negativan stav o proširenju EU na Zapadni Balkan, ali da je njegov izbor svakako bolji od izbora Marine Le Pen.

Također, ističe se da kako je važan Macronov izbor za Evropu, njenu ideju i otvaranje mogućnosti da ona bude i dalje ekonomska lokomotiva, ali i institucionalna zaštitnica demokratije, ljudskih prava i sloboda, tako je i za našu regiju važna pobjeda Roberta Goloba na izborima u Sloveniji.

"Janez Janša je predstavljao retrogradno političko lice u regiji, a nakon non-papera po kojem se trebala faktički podijeliti Bosna i Hercegovina, svrstao se na stranu neprijatelja naše države. On je konstantno podržavao ideje podjela i razdora slične nastojanjima Milorada Dodika, mađarskog premijera Orbana i donedavno ruskog predsjednika Vladimira Putina. Izbor Macrona i Goloba, uz nove geostrateške odnose u svijetu izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, otvara novu priliku za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Mirsad Hadžikadić.

Naglašava kako građani BiH ne smiju propustiti priliku.

"Važno je i da mi ovdje odbacimo retrogradne nacionaliste sa vlasti, kao i maligni uticaj Putinovih saveznika, te u ovom historijskom trenutku koji se upravo dešava u Evropi, novoj političkoj realnosti, izaberemo ljude koji znaju, žele i istinski žive vrijednosti demokratske Evrope. Historija nam se odvija pred očima i građani Bosne i Hercegovine ne smiju propustiti ovu priliku. U novoj podjeli političkog uticaja, mi moramo biti na strani istinske demokratije i na tim vrijednostima razvijati BiH", kazao je Mirsad Hadžikadić, kandidat Koalicije Država za člana Predsjedništva BiH i lider Platforme za progres.