Koalicija "Pod lupom": Zabilježeno 399 kritičnih situacija, vreće s listićima nošene kući

Preliminarna ocjena Koalicije "Pod lupom" o jučerašnjim izborima jeste kako su izbori uglavnom provedeni u skladu s izbornim zakonom i provedbenim aktima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazao direktor Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović, zbog nepravilnosti i incidentnih situacija koje su zabilježene na biračkim mjestima, ali i u toku predizborne kampanje, nužno je unapređenje kvaliteta izbornog procesa u našoj zemlji.

"Napravili smo procjenu izbornih rezultata na temelju slučajnog reprezentativnog uzorka. Izlaznost na izbore bila je 53,6 posto s marginom greške od plus-minus jedan posto. Zabilježeno je 399 kritičnih situacija na terenu koje podrazumijevaju kršenja procedura i izbornih pravila, tehničke greške u radu izborne administracije na svim nivoima te incidente na biračkim mjestima. U saradnji s izbornom administracijom riješeno je 267 kritičnih situacija ili 67 posto zabilježenih slučajeva. Kritične situacije su se najviše odnosile na zabranu posmatranja, nepravilnosti pri glasanju, nasilje ili ugroženost sigurnosti posmatrača te sumnje na takozvani bugarski voz", kazao je Jovanović.

Građani BiH su koaliciji prijavili 215 kritičnih situacija na biračkim mjestima, koje podrazumijevaju podmićivanje glasača, kupovinu glasova i kršenje izborne šutnje.

"Na 16 posto biračkih mjesta, to jeste na skoro svakom petom mjestu u zemlji, zabilježeni su nevažeći listići. Na 15 posto biračkih mjesta kasnilo je otvorenje, a šest posto biračkih mjesta zatvoreno je do 20 sati. Na 22 posto mjesta bilo je birača u 19 sati i omogućeno im je glasanje, osim u dva posto slučajeva. Na oko 25 posto biračkih mjesta zabilježeno je od jedan do pet posto slučajeva da je jedna osoba pomagala glasačima. Porodično glasanje nastavilo se i na ovim izborima", dodali su iz Koalicije Pod lupom. 

U preliminarnoj ocjeni koalicije o jučerašnjem izbornom procesu navodi se kako su birači dolazili na biračka mjesta s već označenim listićima ili se na pojedinim mjestima dijelio veći broj glasačkih listića za isti nivo vlasti.

Zabilježene su i nepravilnosti kod pakovanja izbornog materijala na 1,9 posto biračkih mjesta. Na 21 posto biračkih mjesta nije bila istaknuta lista s imenima i prezimenima članova biračkih odbora s pripadajućim političkim subjektima.

Pogrešno pakovanje izbornog materijala zabilježeno je u 23 lokalne izborne komisije.

"Jedna izborna komisija naložila je članovima biračkih odbora da vreće s listićima nose kućama i da ih tokom dana vrate u komisije, što predstavlja ozbiljno kršenje izbornog zakona i narušavanje povjerenja u izbornom procesu", istakli su iz Koalicije.

Finalni izvještaj Koalicije Pod lupom s ocjenom Općih izbora 2018. godine bit će objavljen nakon dva mjeseca. Ovaj izvještaj će obuhvatiti i preporuke za unapređenje izbornog procesa u BiH.