Kod Lampeduse spašen 51 migrant

imigranti
Migranti često pokušavaju da u improviziranim brodovima od Tunisa stignu do Sicilije, ali mnogi od njih se utope na tom putu.

Posada humanitarnog broda Ocean Viking danas je spasila 51 migranta kod obale italijanskog ostrva Lampedusa na Sredozemnom moru, javio je novinar AFP-a koji se nalazi na brodu.

Spašena je 51 osoba, od kojih jedna žena i pet maloljetnika. Većinom su Pakistanci koji su krenuli drvenim brodom, javila je francuska agencija i dodala da se operacija odvijala 30-ak kilometara od obale Lampeduse na raskrsnici italijanske i malteške zone akcija spašavanja migranata, prenijela je agencija Beta. 

Posada broda je navela da je Italiji i Malti uputila zahtjeve za dolazak u luku. 

Humanitarni brod u ponedjeljak je nastavio svoje operacije poslije tri mjeseca prekida zbog pandemije korona virusa.

U pitanju je brod - hitna pomoć koji iznamljuje nevladina organizacija SOS Mediterane.

Od Tunisa do Sicilije

Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda saopštila je nedavno da je u prva četiri meseca ove godine broj pokušaja migranata da se domognu italijanske obale veći za 150 posto u poređenju sa prošlogodišnjim prosjekom.

Krijumčari ljudi sve više koriste Tunis kao "lansirnu rampu" za migrante koji prelaze u Evropu preko Italije.

Nezaposleni Tunižani i državljani drugih afričkih zemalja često pokušavaju da u improviziranim brodovima od Tunisa stignu do Sicilije, ali mnogi od njih ne uspiju, a putovanje završi tragedijom.