Kod Tomislavgrada Q groznicom zaraženo 275 ovaca

U selu Rašćani kod Tomislavgrada pojavila se Q groznica, a, prema informacijama Veterinarske stanice Tomislavgrad, do sada je kod 275 ovaca iz tri različita stada dijagnosticirana ta bolest.

Ta brojka vjerovatno nije konačna jer se čekaju rezultati analize ovaca iz četvrtog stada.

Vlasnici ovaca kažu kako već mjesecima od mjerodavnih čekaju odgovor šta učiniti sa zaraženim životinjama, prenosi Fena.

Obaviješteno je i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje je vlasnicima preporučilo što hitniju eutanaziju zaraženih životinja te ih uputilo na kantonalne institucije.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona rečeno je da je problem Q groznice u Rašćanima u "fazi rješavanja".

Iz Veterinarske stanice Tomislavgrad ističu kako je najveći problem što je pravilnik o postupanju u slučaju Q groznice stavljen van snage 2014. godine, pa je nejasno po kojem zakonu treba postupiti, odnosno ko će snositi troškove i osigurati odštetu vlasnicima zaraženih životinja.

Veterinari podsjećaju da se Q groznica lako širi zrakom i da se njome mogu zaraziti ljudi. Simptomi atipične upale pluća koji se javljaju kod zaraženih Q groznicom mogu se lako pogrešno prepoznati kao simptomi gripe, što može dovesti do komplikacija, pa čak i oštećenja srca. 

Izvor: