Kodrić o Aliji Izetbegoviću: Živio je za ideal slobode i političku afirmaciju Bošnjaka

.
"Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem” – svima nama je poznata izjava predsjednika Izetbegovića kao nauk za bošnjački narod, reko je Kodrić

Prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK ‘Preporod’, prigodnim govorom obratio se na akademiji posvećenoj 97. godišnjici rođenja rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne BiH, održane u sarajevskoj Vijećnici.

U svom osvrtu dotakao se životnog puta rahmetli predsjednika Izetbegovića.

- Sjećanje povezuje mrtve i žive, one što su bili i one što jesu. BZK ‘Preporod’ kao najstarija kulturna organizacija Bošnjaka koja djeluje od 1903. godine imala je namjeru organizovati akademiju povodom 95. godišnjice rođenja Alije Izetbegovića još 2020. godine, u čemu nas je spriječila pandemija. Alija Izetbegović je bio jedan od nas. Porijeklom iz porodice koju je prognaničko-muhadžirski put doveo u BiH, Izetbegovićev život bio je stalna borba da se opstane ovdje - rekao je Kodrić.

Ideal slobodarskog mišljenja

Kaže da taj jedan ljudski vijek kao da nije bio život samo jednog čovjeka, već kao da se u njemu naselila čitava historijska sudbina. 

- Još od rane mladosti bio je čovjek vlastite misli koja se vodila plemenitim idealima, od kojih temeljni ideal ljudske slobode, ali i otvorenog društva i slobodnog pojedinca koji ga čini. Odmah poslije Drugog svjetskog rata suđen je i kažnjen hladnim tamničkim zidom na način koji je bio brutalan. No, ta kazna je u njemu samo još više ojačala ideale. Uprkos tim zatvorskim stegama, začinje se ono što će postati naša velika historija i zajednički državnički iskorak koji je uslijedio - kazao je.

Drugo Izetbegovićevo sužanjstvo bit će presudno za ostvarenje ideala slobodarskog mišljenja, dodao je Kodrić.

-  Po izlasku iz tamnovanja započinje društveno-političko djelovanje Alije Izetbegovića sa njegovim saradnicima kojim kreću u put koji je bošnjački narod čekao desetljećima. Nakon historije obespravljenosti, Bošnjaci su dobili autentični politički subjekt i ostvarili se kao samosvjesni narod. SDA je bila izraz svebošnjačke političke svijesti i volje. To je bio snažan poticaj da Bošnjaci postanu politički narod, jer nema naroda bez vlastite politike. Sa SDA kao prvom demokratskom političkom strankom u SR BiH obnavlja se parlamentarna demokratija, a Bošnjaci dobijaju zastupnika svojih interesa - poručio je Kodrić.

Očuvanje nacije, vjere i tradicije

Ideal slobode za predsjednika Izetbegovića odnosila se na sve članove bh. društva, pa i sve građane Jugoslavije, mišljenja je Kordić.

- Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem” – svima nama je poznata izjava predsjednika Izetbegovića kao nauk za bošnjački narod. I u vremenima najtežih iskušenja shvatao je kompleksnost BiH iz više uglova. To potvrđuje njegova izjava o unutrašnjem biću BiH: “Bosna nije samo parče zemlje na brdovitom Balkanu - naveo je Kodrić.

Kaže da je za mnoge Bosna ideja, san o zemlji na razmeđu svijetova, na velikoj granici između Istoka i Zapada.

- To je zemlja više vjera i nacija, pa stoga i zemlja tolerancije, gdje svako može da misli i vjeruje kako želi, gdje ne smije biti nasilja nad čovjekom i gdje neće biti nepravde. To je bio naš san o Bosni i samo takva Bosna može da postoji i opstane.” Upravo takvog predsjednika sjećamo se danas u ovoj zemlji u kojoj težimo jednakom društvu bez ikakvih razlika – zaključio je Kodrić.

FOTO: SCREENSHOT