KOGA FINANSIRA MINISTARSTVO SPORTA I KULTURE: Sredstva će dobiti firme stare nekoliko dana, perači novca, bogataši i političarke

novac
Prema preliminarnim rezultatima, uslove da budu sufinansirane iz budžeta Ministarstva sporta i kulture Kantona Sarajevo ispunjavaju firme osnovane nekoliko dana prije raspisivanja javnog poziva ali i firma prijavljivana za pranje novca za narko kartel Tito i Dino

 

Piše: Azra Omerović

Početkom jula Ministarstvo sporta i kulture Kantona Sarajevo objavilo je preliminarne rezultate javnog poziva za sufinansiranje projekata iz kulture i sporta. Krajem mjeseca počelo je i potpisivanje ugovora sa dobitnicima sredstava. 

Prema preliminarnim rezultatima, uslove da budu sufinansirane iz kantonalnog budžeta ispunjavaju čak i firme i udruženja osnovana nekoliko dana prije raspisivanja javnog poziva. Također, među njima je i firma  Fotoart koja je prijavljivana za pranje novca za narko kartel.

O povezanosti firme Fotoart u vlasništvu Gordana Memije sa narko kartelom Tito i Dino Žurnal je ranije opširno pisao.  Gordana Memiju posljednjih godina Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavljivala je zbog pranja novca za narko kartel.

PRANJE NOVCA

Kao što je Žurnal ranije pisao, izvještaj koji je SIPA podnijela protiv 14 osoba, među kojima je i Gordan Memija, zbog organizovanog kriminala i pranja novca podnesen je 13. aprila 2016. godine Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Spis je nakon toga preuzelo Tužilaštvo BiH i dokumenti se nalaze kod državnog tužioca Olega Čavke. 

Prema dokumentima više policijskih agencija, koje su uključene u međunarodnu istragu kojom koordinira holandski tužilac iz Brede, Memijin „Foto Art“ naveden je kao jedna od firmi koja je služila za pranje novca putem pozajmica.

Za Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo ove činjenice ne predstavljaju problem. Prema preliminarnim rezultatima javnog poziva, za sufinansiranje projekata iz kulture, firma Fotoart ispunjava uslove da dobije novac iz budžeta Kantona Sarajevo.

Udruženje Obala art već je potpisalo ugovor sa Ministarstvom kulture i sporta KS vrijedan 150 hiljada maraka. Novac su dobili za podršku Sarajevo film festivalu. Prema podacima portala Akta, udruženje Mirsada Purivatre samo prošle godine dobilo je 1,3 miliona maraka budžetskog novca. 

Pored ovog udruženja na preliminarnoj listi udruženja i firmi koje ispunjavaju uslove za sufinansiranje iz budžeta nalazi se i firma 2006. d.o.o. Ova firma u vlasništvu je Mirsada Purivatre. Na spisku se nalazi se i firma Tim system u vlasništvu supruga federalne zastupnice i sekretarke SBB Sanele Prašović-Gadžo.

TAJANSTVENE FIRME

Pored navedenih firmi, novinari Žurnala obišli su adrese na kojima su registrovana udruženja i firme koje prema podacima Ministarstva kulture i sporta ispunjavaju uslove da budu sufinansirana iz budžeta KS za projekte kulture. Žurnal je posjetio samo ona udruženja za koja nema nikakvih javno dostupnih podataka osim adresa na kojima su registrovana. Na većini adresa nalaze se privatne kuće ili stambene zgrade bez ikakvih oznaka da na tom mjestu postoje navedena udruženje ili firme.

Udruženje” Kutak mladosti” prošle godine dobilo je 1.500 KM od Općine Ilidža za promociju turističke ponude u Općini Ilidža. Ove godine nalaze se na listi potencijalnih korisnika Ministarstva kulture i sporta KS za projekat “Promocija turističke ponude u KS”.

Udruženje za promociju strip umjetnosti „Strip kutak“ osnovano je u januaru ove godine a već u maju ispunjavalo je uslove da bude sufinansirano iz budžeta Kantona Sarajevo.

Firma TakeSky Pictures d.o.o. Sarajevo osnovana je krajem marta,  a prema preliminarnim rezultatima Ministarstva, već u maju je ispunjavala uslove da dobije novac iz budžeta. 

MPSC Production, kao obrtnička djelatnost osnovana je krajem aprila, samo nekoliko dana prije raspisivanja javnog poziva, ali prema podacima Ministarstva ispunjava sve uslove da bude sufinansirana iz budžeta KS.

Na spisku firmi i udruženja koja će prema preliminarnim rezultatima Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo dobiti sredstva iz budžeta KS, nalaze se i stalni korisnici budžetskog sredstava. Među njima su Mita group u vlasništvu Ejuba Kučuka, Simurg Media, Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije, HKD Napredak, Udruženje Pravda. Ove firme i udruženja redovno dobijaju novac iz budžeta sa raznih nivoa vlasti.

(zurnal.info)