Koga je predstavljao Milorad Dodik u Mađarskoj

Komplimenti s obje strane. Viktor Orban odaje priznanje Miloradu Dodiku zbog posvećenosti lokalnoj zajednici, upućuje na jačanje veza kroz akcioni plan Mađarske i RS. Milorad Dodik nije ostao dužan. Za razliku od nekih ranijih posjeta, ovaj put ispred Milorada Dodika zastava BiH, iako se o BiH ponajmanje govorilo. Uslijedile su reakcije, uglavnom opozicionih partija u Federaciji, one vladajuće uglavnom šute.

Ostalo je nejasano u kom svojstvu je Milorada Dodik otputovao u Mađarsku, jer se ostala dvojica članova Predsejdništva po ovom pitanju nisu oglašavala. No posjeti bez saglasnosti kolektivnog Predsjedništva nisu ništa novo od Rusije do Srbije.

U međuvremenu Bijela kuća je i zvanično objavila da je američki predsjednik produžio važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koji je na snazi od 2001.godine. U odluci se navodi kako prijetnja nije otklonjena i ogleda se uz ostalo i u opstrukciji implementacije Dejtonskog spoarazuma u BiH.

Odluka je saopštena samo nekoliko dana nakon što je u Banjaluci zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer potvrdio da ostaju na snazi američke sankcije Miloradu Dodiku i Nikoli Špiriću, obzirom da "SAD nisu vidjele nikakve promjene u ponašanju Dodika i Špirića što bi ih kvalificiralo da budu uklonjeni s američke crne liste."

O Zapadnom Balkanu danas je u Vašingtonu razgovarala Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom. U kratkom saopštenju za javnost navedena je predanost jakom strateškom-transatlantskom partnerstvu.

Više detalja u prilogu reporterke N1 Tine Jelin-Dizdar.