Koja zanimanja lako dođu do posla, a ko je najduže na birou

.
Do zaposlenja u Republici Srpskoj najbrže dolaze profesori matematike i fizike, informatike, diplomirani farmaceuti, ljekari, te inženjeri elektrotehnike, koji na zaposlenje čekaju prosječno do godinu dana kada je u pitanju visoka stručna sprema.

U Zavodu za zapošljavanje RS dodaju da posao duže čekaju radnici prirodnih nauka: geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, diplomirani žurnalisti, odnosno novinari.

 

“Prosječna dužina čekanja na zaposlenje na evidenciji nezaposlenih lica zavisi prije svega od stepena stručne spreme, zanimanja koje lice ima, dodatnih znanja i sposobnosti koje posjeduje, pokretljivosti van mjesta prebivališta, koliko je aktivno u traženju posla, od broja iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broja nezaposlenih lica evidentiranih u tom zanimanju”, kazali su iz Zavoda.

Dodaju da je na evidenciji nezaposlenih zaključno sa devetim mjesecom ove godine evidentirano ukupno 72.240 lica, što je za 12.968 ili 15,2 odsto manje u odnosu na isti period lani kada je bilo evidentirano 85.208 nezaposlenih lica.

 

“Od ukupnog broja evidentiranih lica u pomenutom periodu 512 je mastera, 53 magistra, te 25 doktora nauka”, kazali su u Zavodu.

 

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci (PMF), kazao je da matematičari, informatičari i fizičari najbrže dolaze do posla jer su najpotrebniji tržištu rada.