Koji su najčešći mitovi o odnosu hrane i kvalitete sna bebe

bebe
Kada je riječ o mitovima o odnosu hrane i kvalitete sna bebe, postoji mnogo široko rasprostranjenih mišljenja, ali samo neka su zasnovana na činjenicama.

 

Ovo su tri najčešća mita o dječijoj hrani i snu:

Mit: Rano uvođenje čvrste hrane će pomoći bebi da spava čitavu noć

Smatra se da će se uvođenjem čvrste hrane beba osjećati zadovoljnije i da će zbog toga spavati duže. Savjetuje se da se ovo počne primjenjivati u četvrtom mjesecu starosti, kada bebe prolaze kroz razvojni skok, a samim tim i kroz regresiju spavanja. Uvođenje čvrste hrane povećava trajanje sna za otprilike 15 minuta.

S nutricionističkog stajališta, majčino mlijeko ili adaptirani mliječni proizvodi imaju više kalorija i hranjivih sastojaka od prvih čvrstih namirnica koje se daju bebi. Iz ovog razloga smanjenje opskrbe mlijekom radi unošenja čvrste hrane nije uvijek poželjno.

Mit: Bebe se bude noću isključivo zato što su gladne

Puno je razloga zašto se bebe bude noću. Samo 60 posto šestomjeseničnih i 70 posto devetomjeseničnih beba spavaju čitavu noć. Bebe spavaju drugačije od odraslih. To je zato što provode više vremena u aktivnoj fazi spavanja koja se naziva REM (nju karakterišu brzi pokreti očiju). Ovo je faza u kojoj bebe "obrađuju" sve nove informacije i događaje s kojima su se upoznale tokom dana.

Sasvim je u redu ponuditi bebi flašicu tokom noći. Baš kao što se odrasli ljudi probude jer su žedni, tako se i bebe bude iz istog razloga.

Mit: Uspaljivanje bebe hranjenjem je štetno

Adaptirano i majčino mlijeko i psihički utječu na bebu i pomažu joj da se smiri. Postoje zabrinutosti da bi ovo moglo uspostaviti snažnu vezu između hranjenja i spavanja, ali to nije znanstveno dokazano. Većina beba preraste ovu naviku, a do navršenih 18 mjeseci života gotovo sve bebe će razviti sposobnost smirivanja bez hranjenja.

Koje namirnice mogu pomoći vašoj bebi da spava

Složeni ugljikohidrati

Među njih spadaju leća, kvinoja i zob od cjelovite pšenice. Oni će održavati razinu šećera u krvi vašeg djeteta stabilnom.

Hrana bogata triptofanom

Triptofan je aminokiselina koja se nalazi u mliječnim proizvodima, bananama, zobi i orašastim plodovima. Učestvuje u stvaranju serotononina (hormona sreće) i melatonina (hormona koji utječe na spavanje).

Začini

Dokazano je da muškatni oraščić poboljšava trajanje i kvalitet spavanja. Iste prednosti ima i cimet. Večernja kaša od punomasnog mlijeka, banane i muškatnog oraščića može pomoći bebi da zaspe.

Ilustracija: Shutterstock