Kolaps projekta stoljeća u BiH: Arapi najavili milijarde, a uplatili tek “siću”

Home

Kolaps projekta stoljeća u BiH: Arapi najavili milijarde, a uplatili tek “siću”


Najavljivani projekt stoljeća, čija je vrijednost procijenjena na 4,5 milijardi konvertibilnih maraka, a koji je zagolicao maštu ne samo regionalnih već i svjetskih investitora i medija, odjednom je utihnuo, a na površinu su počeli izlaziti novi detalji.

Projekt se zove “Buroj Ozon”, a riječ je o izgradnji golemog elitnog turističkog naselja, koji je u veljači 2015. godine pokrenula privatna firma Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je pod pokroviteljstvom najviših predstavnika bošnjačke vlasti potpisala ugovor s načelnikom općine Trnovo Ibrom Berilom, a dvije godine poslije njime se pozabavio Ured za reviziju koji u svom izvješću na račun ugovora iznosi niz primjedbi, piše Večernji list BiH.

U svom izvještaju, revizori su utvrdili kako je, nakon izvršenog postupka licitacije građevinskog zemljišta od Povjerenstva za provođenje javnog nadmetanja, 21. septembra 2016. godine zaključen ugovor o kupoprodaji nekretnina između Općine i tvrtke Buroj d.o.o. Trnovo, ukupne vrijednosti 2,039.270 KM za površinu od 203.927 kvadratnih metara po cijeni od 10 KM po kvadratnom metru.

Firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata mjesec dana ranije obavila je uplatu kao jamstvo u iznosu 50.000 KM. Preostali dio ugovorenoga iznosa od 1,989.270 KM, kako ističu revizori, prema važećem ugovoru o kupoprodaji, kupac je bio dužan uplatiti u roku od 90 dana, s tim što se jednu trećinu kupoprodajne cijene moralo uplatiti u roku od 30 dana.

Kako firma Buroj kao kupac nije obavila plaćanje u određenom roku, ugovor o kupoprodaji trebao je biti raskinut.

Do raskida ugovora nije došlo jer je Općinsko vijeće 29. decembra 2016. godine donijelo odluku o izmjeni i dopuni prethodno donesene odluke. Dopuna se odnosila na dio promjene rokova, što je bilo moguće samo u slučaju postojanja izvanrednih okolnosti, a uz prethodno obrazložen zahtjev kupca.

Kako cijela investicija ne bi zbog spore administracije propala, pod jakim političkim sponzorstvom početkom 2017. godine na pojedinim lokacijama dana je suglasnost firmi BH Telecom d.d. Sarajevo i Sarajevogas d.o.o. Sarajevo te prethodna elektroenergetska suglasnost od JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo. Zbog goleme arapske investicije u blizini Sarajeva podigla se na noge cijela administracija Općine Trnovo, što je vidljivo iz revizijskog izvještaja.

Tako revizori u svojoj analizi pišu kako je, na temelju mišljenja općinskog pravobraniteljstva, s obzirom na aneks ugovora o kupoprodaji nekretnina od 6. januara 2017. godine, 5. maja 2017. godine zaključen izmijenjen aneks ugovora o kupoprodaji nekretnina.

– Predmet navedenog aneksa ugovora jest izmjena u dijelu ugovorenoga roka plaćanja te promjena naziva kupca koji je u međuvremenu izvršio promjenu naziva u Buroj International Group d.o.o. sa sjedištem u ulici Trnovo bb te je registriran kod Općinskog suda u Sarajevu. Prema aneksu ugovora, ostatak ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 1,989.270 KM kupac će isplatiti na depozitni račun prodavača tako što će iznos od 629.757 KM, što s predujmom čini jednu trećinu kupoprodajne cijene, isplatiti najkasnije do 30. oktobra 2017. godine, a ostatak ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 1,359.513 KM najkasnije do 30. studenoga 2017. godine – stoji u izvješću revizora.

Vrijeme će pokazati hoće li firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnedavno sa sjedištem u BiH, ispuniti najnovije rokove i hoće li investicija od 4,5 milijardi maraka konačno krenuti u realizaciju.

Podsjetimo, strane investicije u BiH pod stalnom su prismotrom agencija. Tako je Služba za poslove sa strancima u akciji “Nekretnina” utvrdila kako je, od 700 pravnih subjekata u vlasništvu stranaca, njih 499 fiktivno. Cijela ta situacija pod budnim je okom sigurnosnih agencija.

 

(Izvor: BH Index)

Tagovi
Objavio: Pet, 06/10/2017 - 14:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top