Kolegij Predstavničkog doma FBiH usaglasio zaključke: Odbijen prijedlog NSRS o entitetskim linijama

parlrm
Tokom jednosatne pauze u zasjedanju Predstavničkog doma Parlament FBiH Kolegij je usaglasio prijedloge zaključaka o situaciji nakon posebne sjednice NSRS i zaključaka tog parlamenta.

 

Predstavnički dom FBiH u prvom zaključku poziva sve političke predstavnike u BiH da se posvete očuvanju ustavnog poretka, mira i stabilnosti. 

Drugim zaključkom poziva se međunarodna zajednica da u skladu s ovlastima reaguje prema onima koji donose odluke suprotno Ustavu i evropskim standardima. 

Trećim zaključkom Predstavnički dom zadužuje Vladu FBiH da izvrši analizu propisa o državnom zemljištu shodno odlukama Ustavnog suda BiH. 

Četvrtim zaključkom poziva se Parlament BiH da donese zakone o korištenju državnog zemljišta od strane nižih administrativnih jedinica i lokalne samouprave. 

U petom zaključku pozivaju se svi relevantni politički akteri da se uključe u provedbu odluka Ustavnog suda i presuda međunarodnih i domaćuh sudova. 

U šestom zaključku Predstavnički do FBiH poručuje da ne prihvata poziv NSRS o definisanju granične linije između entiteta. 

 

 

Image
zakljucci