Koliko smo svjesni situacije s corona virusom: Prazne police u marketima i puni ugostiteljski objekti?

Korona
Samo stotinjak kilometara od nas (a, možda ni toliko) iz sata u sat se registriraju novooboljeli od corona virusa o kojem smo u međuvremenu imali priliku čuti i saznati gotovo sve.

Da, riječ je o izlječivoj bolesti, obliku gripe, ali corona virus nije obična gripa i broj smrtnih slučajeva je zapanjujući. Pandemija je proglašena na globalnoj razini i cijeli svijet se suočava s istim problemom.

Iako su svi pacijenti sa sumnjom na corona virus iz Unsko- sanskog kantona do ovog trenutka, nakon testiranja, bili negativni, činjenica je da smo riziku potpuno izloženi i da je pitanje vremena kada će se pojaviti prvi slučajevi corone na našem području.

Ipak, čini se da je većini najveća briga imati što veće količine brašna koje nam, u slučaju izbijanja prave epidemije, ne može ni na koji način biti od pomoći. Protekla dva dana i cazinski najveći trgovački centri su opustošeni kada je brašno u pitanju, a kupuju se u ogromnim količinama i svi drugi artikli. Zašto? Niko nema tačan odgovor jer niko ne zna šta će se tačno dešavati. Možda bude nestašica pa, naučeni iskustvom iz rata, budemo izloženi pojavi švercera i divljanju cijena.

No, to ipak nije i ne bi smio biti naš prvi i najveći problem. Jer na prvom mjestu je odgovorno ponašanje svakog pojedinca, a to znači: voditi računa o higijeni, slijediti upute o izbjegavanju kontakata, dezinficirati kritične površine, eliminisati sva javna okupljanja, strogo poštovati samoizolaciju ukoliko je naložena, zaštiti sebe i druge maksimalno.

Iskustva iz zemalja poput Kine koja se prva suočila s ovim problemom jasno nam pokazuju da su nabrojane mjere jedini ispravni put s kojim možemo očekivati dobre rezultate i brz izlazak iz ovog kriznog i teškog perioda.

Iz Kine nam nije došla vijest da je bilo ko izliječen ili spašen zahvaljujući brašnu i velikoj količini „fasunge“, niti da je neko umro od gladi. Ali od infekcije su stradali mnogi i to uglavnom zbog neodgovornog ponašanja ljudi, a talas smrtnih slučajeva i novooboljelih se ne smiruje i dolazi nam sve bliže.

Puni kafići ovog vikenda u Cazinu ne govore u prilog našoj odgovornosti. To što se osjećamo zdravima ne znači da nismo već pokupili virus koji za nekog može biti smrtonosan. I obrnuto, ako smo zdravi kako znamo da su zdravi i svi ostali u masi u kojoj se nalazimo?

Nije vrijeme za paniku niti gomilanje namirnica, vrijeme je za razmišljanje i odgovornost. Budimo razumni i radimo ono što će nam biti zaista korisno. Za izlaske, okupljanja, smijeh i opuštenost će biti vremena samo ako ovo vrijeme sada iskoristimo za razumne korake i odluke.