Koliko su naše institucije odgovorne prema svojim građanima?

Učesnici programa ,,Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“ kojeg implementira Humanity in Action BiH, kreirali su web stranicu www.pristup.info gdje su prikazali koliko su naše institucije odgovorne za obavljanje svojih zadataka u vidu komunikacije sa građanima.

Studenti Emir Hasović, Adnan Rudan, te studentica Emina Latić su proveli istraživanje s ciljem kreiranja web stranice za olakšano kontaktiranje institucija za potrebe studenata i građana, kojima su informacije potrebne za naučne radove, istraživanja, privatne potrebe i sl.

,,Nakon učestvovanja u brojim projektima uočili smo da naše institucije ne sprovode Zakon o javnom pristupu informacijama. Najveći problem jeste taj što odgovor za potrebne informacije uopšte ne dobijemo, pa čak ni da su te informacije zaštićene iz nekog razloga. Baš zato, odlučili smo da prikažemo realnu sliku naših institucija i njihovog odziva, kako bi i drugi mladi znali šta da očekuju, i najvažnije kako bi ovim projektom podigli svijest ovih ustanova da poboljšaju svoj rad“, kazao je Emir Hasović.

Ciljevi projekta provedeni su kroz slanje mailova nadležnim institucijama i njihovim (ne)odgovorima, kreiranjem web stranice na osnovu rezultata kojeg su članovi ovog projekta prikupili i postavljanje transparentne statistike o odgovornosti institucija prema svojim građanima, kao i održavanja sastanaka na kojima su prezentovali projekat, upućene mailove, statistiku na web stranici, te razmijenili iskustvo i kreirali dalje korake projekta u suradnji sa građanstvom.

„Jedan od sastanaka smo održali i sa Vijećem učenika kao mladim ljudima pred kojima je budućnost i želja za znanjem, s ciljem da ih informišemo o našem istraživanju iz razloga što upravo ti mladi ljudi mogu sudjelovati u sličnom ili čak istom projektu kao što je naš i imati poteškoće sa dobivanjem konkretnih, pravovremenih i tačnih informacija te tražiti neprovjerene putem interneta zbog neodgovornosti državnih institucija“, dodaje Emina.

Studenti i studentice pozivaju čitatelje da ukoliko žele vidjeti koje odgovore su dobili od institucija da posjete njihovu web stranicu ili da se obratite direktno na njihov email: pristup.info.ba@gmail.com