Koliko troše Dodik i Cvijanovićka: Narodnim novcem kupovala se i odjeća

Revizorski izvještaji Službe predsjednika RS i Generalnog sekretarijata Vlade Srpske su pozitivni. Ipak, kad se zađe u suštinu trošenja novca građana, nailazi se na niz nelogičnosti.

Revizorski izvještaji Službe predsjednika RS i Generalnog sekretarijata Vlade Srpske su pozitivni. Ipak, kad se zađe u suštinu trošenja novca građana, nailazi se na niz nelogičnosti.

Pa je tako i ove godine Miloradu Dodiku bilo potrebno više od 10 miliona maraka za izmirinje svih troškova njegove službe, piše TV BN.

Budžet predsjednika RS-a se iz godine u godinu povećava, pa su tako i ovaj put troškovi premašili 10 miliona maraka, tačnije 500 hiljada maraka plus. Iako je finansijsko poslovanje ocijenjeno kao potpuno pozitivno i uprkos prikazanoj uštedi od 2 odsto, Milorad Dodik svake godine uzima sve više novca iz džepova građana.

Za razliku od 2014. godine, kada je potrošio 9 miliona i 800 hiljada, u prošloj godini mu je očigledno trebao tek jedan milion više.

I to za:

Zanimljivo je da se nepomenuti rashodi od 5 i po miliona maraka odnose uglavnom na izdatke koje bi trebalo da obezbijedi Vlada Republike Srpske redovnim kanalima putem ministarstava, i to za adaptaciju škola, pomoć osobama teškog materijalnog položaja i gradnju objekata za omladinu i djecu. Veliki dio novca ide i za liječenje teško oboljelih građana i djece.

Pola miliona je bilo potrebno i za organizaciju i obilježavanje Dana Republike Srpske. Zanimljivo je da je baš u prošloj godini Dodikova služba kupila dva nova automobila u ukupnom iznosu od oko 150 hiljada maraka.

Željka Cvijanović se izgleda ugledala na stranačkog šefa po izdvajanjima na skoro pa nepotrebne stvari. Generalni sekretarijat Vlade RS daje javnim medijima 3 miliona i 700 hiljada maraka. Od ukupnog budžeta od oko 11 miliona.

Zanimljivo je da je Sekretarijat Vlade RS, pod palicom Željke Cvijanović, izdvojio skoro pa isto novca za odjeću i obuću zaposlenih, oko 44 hiljade, koliko i za liječenje djece, oko 50 hiljada maraka.

Ekonomista Zoran Pavlović poručuje da u jeku krize i odlaska mladih ljudi zbog nedostatka posla uštede moraju da krenu iz vrha.

Budžet predsjednik Srpske je do dolaska Milorada Dodika bio oko 5 miliona maraka. Njegovim ulaskom u Palatu već naredne godine ta cifra se udvostručila. Zanimljivo je da Milorad Dodik troši godišnje čak 3, 5 puta više nego Kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.