Kolovozi zaleđeni, saobraćaj u BiH se odvija otežano

Zbog snijega koji je noćas padao i još pada u pojedinim predjelima BiH, saobraćaj se odvija nešto sporije.

Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima. Posebno izdvajamo dionice: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Foča, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno, Jajce-Donji Vakuf-Travnik, Bugojno-Kupres, te i na šire područje Mrkonjić Grada i Skender Vakufa gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjetar.

Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo putni pravac Prozor-Jablanica-Konjic.

Putne službe interveniraju na svim mjestima gdje je to neophodno, a apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjeća se da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila, navodi se u izvještaju BIHAMK-a.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

 Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.