Komarica: Nama inzulin znači život, kakvo je srce onog ko je obustavio isporuku inzulina

Dijabetičari iz Kantona Sarajevo danas su protestovali jer ne mogu dobiti terapiju na vrijeme, ni u količinama koje su im neophodne.

 Sve što radi ovdašnja vlast koja ugrožava živote, poručila je u emisiji „Danas“ Senada Bandić, iz Udruženja dijabetičara djece i omladine KS.

- Nije nama težak samo današnji dan unazad dvije sedmice mi se borimo s ovim problemom. Dnevno se od deset do petnaest roditelja djece i omladine se javlja da mi imamo obustavu za lijek odnosno inzulin za našu djecu. Ne znamo ko je odgovoran za blokadu isporuke inzulina nismo dobili odgovor. Oni su nama trenutno odblokirali to je nama dostupno, ali do kada? To može trajati pet dana, deset, petnaest, mjesec i dva ne znamo. Ima još jedan problem neko dijete gleda i poredi kao osobe od 70 godina. Dijabetes tip 1 i dijabetes tip 2 su dva različita pojma. Za tip 1 ne može niko odrediti koliko je jedinica potrebno jednom djetetu, kazala je Bandić. 

Iako se ne može opravdati blokada isporuke inzulina, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo to, kako tvrdi Benjamin Komarica, pravda kontrolom lijekova, te odgovornost prebacuju na ljekare i pacijente.

- Dijabetes kao dijabetes prati i ostale dijagnoze, ja sam devetnaestogodišnjak koji je obolio još od tri dijagnoze. Ova situacija koja je dovela do obustave inzulina je nešto strašno što se može desiti u 21. vijeku. Ne bih da imenujem, ali ko je taj kakvo je njegovo srce da zabrani ono što nama znači život, kazao je Komarica.