Kome “zlatna koka” Krajine nosi jaja?

Bolnica
Ukupna suma koja se prema programima zdravstvene zaštite izdvaja za rad bolničkih odjela, a koji navodno ne postoje, iznosi gotovo 1.210.000 KM

 

Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a i kandidat stranke Pomak Elvedin Sedić i Udruženje ABC iz Bihaća prozvali su upravu ZZO USK-a da uplaćuje 1,2 miliona maraka Kantonalnoj bolnici u Bihaću za odjele koji ne postoje.
- Radi se o programima za realizaciju rada centra za palijativnu njegu te na identičan način za unapređenje efikasnosti sekundarne zdravstvene zaštite, efikasnog liječenja i tretmana ovisnosti, za realizaciju programa rada detox i metadon centra, tvrdi Sedić te ističe da su plaćanja bila predmet kontrole, o svemu je sačinjen izvještaj čiji konačni ishod mu “nije poznat, jer je ubrzo nakon toga smijenjen”.

Centar za palijativnu njegu ne postoji, a detox centar je prestao s radom prije dvije godine, tvrdi bivši direktor Zavoda

Informaciju smo zatražili od direktora ZZO-a Izeta Mustafića, koji je na ovoj dužnosti tek mjesec. On kaže da je sve programe zatekao te da se oni već godinama provode. Za konkretna dva programa kaže da su namijenjena teškim bolesnicima i umirućim pacijentima koji su smješteni na razne odjele. Za više detalja uputio nas je na šefa analitike Zavoda Ibrahima Tatarevića.

- Programom zdravstvene zaštite predviđeno je i daljnje finansiranje ova dva programa, koja postoje već tri-četiri godine. O tome da li postoje ili ne postoje takvi centri nije moje da govorim, ja radim analizu i odgovaram za izradu programa. Imamo kontrole i Kantonalna bolnica zasigurno mora vršiti pravdanje tih sredstava koja idu po ugovoru. Koliko znam, Kantonalnoj bolnici teku uplate na mjesečnoj osnovi, jedna dvanaestina planiranih sredstava putem odjela za finansije, ispričao nam je Tatarević.
Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću dr. Hajrudin Havić također tvrdi da postoji detox centar i da je sve regularno.
Finansiranje se bazira na odredbama Jedinstvene metodologije i smjernica ministra zdravstva Unsko-sanskog kantona te na osnovu odluke Upravnog odbora ZZO USK-a također se nastavlja dodatno plaćanje putem posebnog programa Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”.

Dakle, ukoliko se uključe istražni organi i pronađu nepravilnosti kao što se i ranije znalo dešavati tokom nekoliko istraga koje su obuhvatale rad ZZO USK-a, odgovorna instanca je prvenstveno Upravni odbor Zavoda i Vlada Kantona, s tim što treba istražiti i raniji sastav Vlade jer niko nam nije mogao tačno kazati koliko vremena ovo seže unazad. Bivši direktor Sedić i njegove političke kolege upravo to i zahtijevaju. ​