Komemorativna sjednica SO Srebrenica bez prisustva srebreničkih majki

Home

Komemorativna sjednica SO Srebrenica bez prisustva srebreničkih majki


Komemorativna sjednica Skupštine općine Srebrenica kojom je odata počast svim bošnjačkim i srpskim žrtvama stradalim tokom rata, održana je u ponedjeljak u Kulturnom centru u tom gradu, ali bez prisustva predstavnika Udruženja majki Srebrenice.

Budućnost

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić poručio je da je namjera skupa da se pošalje poruka saosjećanja i izgradnje međusobnog povjerenja, naglasivši da su Srebrenici potrebno dobronamjerni ljudi.

"Nama su potrebni projekti, nova radna mjesta i investicije. Očekujemo nastavak oporavka Srebrenice, ali moramo biti svjesni da samo od nas zavisi kako će ona izgledati u budućnosti. Pozivam vas da svi zajedno gledamo u budućnost i damo svoj doprinos, ne zaboravljajući prošlost, te zbog mladih generacija stvaramo ljepšu Srebrenicu. Ujedinimo se u najboljim namjerama jedni prema drugima" ,rekao je Grujičić tokom obraćanja. 

Komemorativnoj sjednici su, osim porodica poginulih, prisustvovali predstavnici državnih institucija, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković, skupštinski odbornici, predstavnici međunarodne zajednice te brojni drugi gosti.

Načelnik Grujičić je izrazio žaljenje zbog neprisustva majki Srebrenice, smatrajući da je to "neka vrsta bojkota".

"Zaista mi je žao što nisu bili prisutni ovdje da čuju poruke mira koje je poslao i predsjednik Skupštine i ja. Svi mi želimo da ovi dani proteknu u najboljem mogućem miru. Oni koji nisu došli smatram jednim bojkotom, ali ih pozivam da ove dane provedemo u duhu spomena svih žrtava" ,poručio je Grujičić.

Ponovio je da neće prisustvovati sutrašnjoj dženazi, ali je najavio da će posjetiti Memorijalni centar u Potočarima tokom ove godine.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković kazao je da se komemorativna sjednica održava unazad nekoliko godina te da je posvećena svim nevinim žrtvama Bošnjacima i Srbima.

Negiranje genocida

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić u izjavi za novinare je rekao da se genocid u Srebrenici desio, te da je pitanje vremena kad će svi građani ovog entiteta prihvatiti ovu činjenicu.

"Uvjeren sam da će svi prije ili kasnije prihvatiti činjenicu, kao sudsku presudu, kao utvrđenu istinu, da je ovdje počinjen genocid, tek nakon toga možemo krenuti pravim putem pomirenja, izgradnje mira, suživota, tolerancije i razvoja ovog grada" ,naglasio je Salkić.

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić izjavila je za Fenu da majke nisu prisustvovale komemoratvnoj sjednici jer "neće da slušaju onog ko negira genocid".

"Nećemo da slušamo onog koji negira genocid i koji će govoriti o zločinu da je bio i s jedne i s druge strane" ,ostakla je Ćatić.

 

(Izvor:oslobodjenje.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 10/07/2017 - 14:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top