Komemorativnom sjednicom Bišćani odali počast žrtvama genocida u Srebrenici (FOTO)

Bihac

Povodom 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Gradsko vijeće Bihaća organiziralo je danas komemorativnu sjednicu na kojoj je odata počast nevino ubijenim Srebreničanima. Prisutni su u svojim obraćanjima konstatirali da se poricanjem genocida, revitalizacijom i zaboravljanjem genocida u Srebrenici nastavlja ponižavanje žrtava i njihovog dostojanstva, što je signal domaćim i međunarodnim faktorima da se više angažiraju i spriječe takvi postupci, a pogotovo zvaničih predstavnika vlasti iz Srbije i entiteta Republika Srpska.

U svome obraćanju Irman Alijagić, predsjedavajući GV Bihać kazao je da je danas izuzetno važno nastojati da se donese Zakon o zabrani negiranja genocida i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca, kao i da se poništi odluka Narodne skupštine RS-a o dodjeli povelja presuđenim ratnim zločincima. 

„ Mi danas obilježavamo 25. godine od genocida u Srebrenici. Danas su riječi suvišne, ali su istovremeno i potrebne da prenesu poruku iz svakog dijela naše domovine i cijeloga svijeta da nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu. Grad Bihać i njegovi građani, također nikada neće zaboraviti genocid u Srebrenici, jer tragedija Srebreničana ne smije biti zaboravljena od strane patriota i građana koji ovu zemlju vole i za nju se i u miru bore. S druge strane zločinci i oni koji su naredili ubijanja, maltretiranja, silovanja i zlostavljanja, danas sasvim sigurno mirno ne spavaju. Možda su neki izbjegli pravdu sudova , ali sigurno neće izbjeći Božiju pravdu“ -kazao je predsjedavajući Alijagić. 

 

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, osvrćući se na dešavanja u Srebrenici 1995. godine i počinjeni genocid nad Bošnjacima, kazao je da svi mi danas moramo biti ponosni na hrabre sinove Bosne i Hercegovine i ne dozvoliti da kao žrtva agresije i genocida pognemo glavui dopustimo da nam neko drugi tumači historiju i borbu za državu i narod.

„Želim da se zajedno sa svim patriotima borim za istinu, da govorimo svaki dan ko su najbolji sinovi ove zemlje koji su za nju dali živote i dijelove tijela i da nikada ne zaboravimo Srebrenicu i ne oprostimo za strašne zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima ne samo u Srebrenici, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini“ – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Osvrćući se na historijski pristup genocidu u Srebrenici, prof. historije Dino Dupanović kazao je da danas u Srbiji svakako ima i dobar dio onih koji osuđuju ono što se desilo u Srebrenici, nazivaju taj događaj u Srebrenici genocidom, ali istina oni su manjina, 

“Stoga mi preživjeli moramo pamiti zlo učinjeno nad Srebreničanima u julu 1995 godine, jer ako ga mi ne budemo pamtili, onda ostavljamo prostora da se historičarima, ali i svijetu i Evropi upravo desi ono što se desilo mnogima koji i danas nisu svjesni razmjera genocida u Srebrenici” – kazao je Dupanović.

O kulturi sjećanja i genocidu u Srebrenici u svom obraćanju ukazao je i Mensur ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać koji je kazao da i pored svih počinjenih zločina, genocida, kulturocida i urbicida, bošnjački narod nije i neće pozivati na osvetu i mržnju, ali će, dodaje, biti zauvijek odlučan da ne zaboravi genocide u Srebrenici i ne dopusti da se ponovi više ikome u našoj domovini. 

Na današnjoj komemorativnoj sjednici Nastupili su Erna Begatović, te Mirsad Šehić i Emana Imširević, koji su izveli ilahije o Srebrenici, odnosno „Srebrenički inferno“.