Kompas EU mora na baždarenje, BiH kao opomena

asdf

- Strateški kompas kao vizija odbrambenog razvoja EU kao politički dokument prema mišljenju pravnika Sifeta Kukuruza značajno odstupa od pravne stečevine navkojoj Evropa počiva. Njegov stav prenosimo u cjelosti.

Informacija da je Vijeće Europske unije usvojilo Strateški kompas odnosno viziju odbrambenog razvoja Evropske unije za narednih pet do 10 godina, a u kojem se na insistiranje Hrvatske zvanično nalazi i formulacija o "konstitutivnim narodima", najbolje potvrđuje već poznatu činjenicu, da je Evropa ustvari poodavno izgubila, a ne pronašla, kompas. Djelovanje Evropske unije, kako u aktuelnom, tako i historijskom kontekstu, u odnosu na Bosnu i Hercegovinu to najbolje dokazuje.

Kada bi Evropska unija poštovala i primenjivala presude vlastitog, odnosno Evropskog suda za ljudska prava, i kretala se u pravcu poštivanja ljudskih prava i sloboda, onda sigurno ne bi zagovarala privremena ustavna rješenja koja su, upravo, prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, privremena i to iz razloga što su diskriminirajuća. 

Za utjehu može poslužiti činjenica da usvojeni "kompas" ne predstavlja pravni, nego politički stav. Međutim, potpuno je jasno "EU kompas" zahtijeva hitno baždarenje, jer usmjeravanje i ravnanje po njemu, ozbiljno prijeti da Evropu odvede u civilizacijski mrak iz kojeg je ona, nakon dugog i bolnog lutanja, činilo se izašla.