KOMPLEKS STAROG GRADA PSET USKORO U NOVOM RUHU

bk
- Tripartitni ugovor o izvođenju radova na uređenju kompleksa Starog grada PSET, vrijedan 81.633,17 KM, potpisan je danas između Općine Bosanska Krupa, CRS-a (Catholic Relief Services) i firme BC-Gradnja.

BOSANSKA KRUPA, 13. oktobra - Riječ je o realizaciji projekta „U jednom dvorištu tvrđava i tri vjere“ odobrenog i finansiranog u okviru PRO-Budućnost projekta.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je odobrila više od pola miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata u devet lokalnih zajednica koji će doprinijeti izgradnji pomirenja i povjerenja i služiti kao zajednično dobro svih građana Bosne i Hercegovine.

Na Starom gradu PSET sanirat će se i urediti staze, urbani mobilijar, ali i izgraditi otvorena višenamjenska pokretna pozornica za održavanje koncerata, predstava, književnih večeri, časova historije, filmskih projekcija i slično.

Također bit će sanirana i ograda oko pravoslavne crkve i džamije, te sanirani i od vlage zaštićeni zidovi katolične crkve.

Sve će koštati 81.633,17 KM od čega će CRS, odnosno USAID osigurati 60.408,55, a Općina Bosanska Krupa 21.224,62 KM. Radovi bi trebali početi krajem ove sedmice, a završiti krajem novembra 2020. godine.